Tudengid kannatavad internetisõltuvuse all

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi on Ameerika tudengid sõltuvuses mobiiltelefonidest, sotsiaalsest meediast ja internetist ning nende sümptomid sarnanevad seejuures narko- ja alkosõltuvusega.


Marylandi ülikooli teadlased palusid 200 tudengil loobuda üheks ööpäevaks igasugusest internetikasutusest ning paljudel neist ilmnesid varsti ärajäämanähud, ärevus ja võimetus ilma meedia ja virtuaalsete sotsiaalsete sidemeteta normaalselt funktsioneerida, kirjutab

Reuters

.

Uuringu projektijuht ja ajakirjanduse professor Susan Moeller ütles, et paljud tudengid kirjeldasid tugevalt negatiivseid emotsioone seoses oma internetikontaktide silmistlaskmisega, mis võrdus nende jaoks ilma sõprade ja pereta olemisega.

«Ma olen selgelt sõltuvuses ja see on vastik,» ütles üks üliõpilane. Omades Blackbberry't, sülearvutit, televisiooni ja iPodi, on inimesed tema sõnul minetanud võime kõigist neist vahenditest loobuda.

Moelleri sõnul kaebasid tudengid kõige enam vajaduse üle kasutada SMSe, otsesõnumeid, e-maili ja Facebooki.

«Oma sõpradele SMSide ja otsesõnumite saatmine annab mulle pideva mugavustunde,» kirjutas üks enda reaktsioonidest blogima pandud tudengitest. «Kui mul ei olnud neid võimalusi, tundsin ma end üsna üksi ja oma elust äralõigatuna,» lisas ta.

Ameerika psühhiaatriaühing ei pea internetisõltuvust siiski haiguseks. Samas on see tänapäeval üsna tõsiseks probleemiks. Ühe ekstreemse näite võib tuua Lõuna-Koreast, kus kolmeaastane tüdruk suri alatoitumuse tõttu, kuna tema vanemad veetsid iga päev kuni 12 tundi arvuti taga, kasvatades virtuaalset last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles