Piirilähedane pood tekitab küsimusi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka linn. Foto on illustreeriv.
Valka linn. Foto on illustreeriv. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Siiani olid Valka elanikud vaid televiisorist näinud poekesi, kus läbi ukseluugi müüakse väikesi pakikesi taimesegudega, mida rahvasuus kutsutakse legaalseteks narkootikumideks.

Nüüd aga on üht taolist äri näha ka piirilinna Valka ühel peatänavatest. Lisaks on ajalehe Ziemeļlatvija andmeil linnas siin-seal näha kuulutusi, mis poodi ja selle aadressi reklaamivad. Ajalehe reporter veendus ise, et müüjaga saab jutule muljetavaldavale uksele koputades. Küsimusele, millega kaubeldakse, kostis venekeelne vastus, et tegemist on vesipiipude puhastusvahendiga.

Jutuajamine jäi katki, kui ajakirjanik «tegi vea» jutuajamist dikotofonile salvestades: kui pole ostja, pole midagi ka kaubast rääkida. «Ostavad, ostavad,» hõigati veel lõpetuseks välja väide, et huvilisi juba leidub. Linnas levib kuuldus, et peamiselt on kundedeks kooliealised – Valka gümnaasium asub muide vaid paarisaja meetri kaugusel.

Poe omanikfirma on registreeritud Riias, esindajaga ajalehel rääkida ei õnnestunud. Kuna linn enam poodide avamisi ei reguleeri, litsentse ei jaga, pole ka omavalitsusel siiani erilist sõnaõigust olnud. Küll on äri rikkunud kaht seadusepunkti, üks neist kooskõlastamata reklaami paigutamisega linnaruumi ja teine on seotud müüjaga, kes peaks riigikeelt vähemalt kesktasemel oskama.

Valka perearst ja narkoloog Valdis Ķiris rääkis, et niinimetatud legaalsete narkootikumide segudes on küll taimed, mille müük pole keelatud, kuid need on üle pritsitud ainetega, mis kutsuvad esile psühhoosi. Tohtri vastuvõtule pole küll psühhoosis patsiente sattunud, kuid on üldteada fakt, et Valkas narkootikume kasutatakse.

Majaomanik, kes oma ruumid rendile andis, väitis, et sai teada, mis kaubaga tegemist, alles lepingut sõlmides. Kuid kuna olevat tegemist legaalse kraamiga, millest hullemagagi korrakaitsjad ei tegele, ja mehel oli tarvis omandisse investeerida, et see korda teha, polnud ka tema arvates mingit probleemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles