Eksperdid: Alzheimeri tõbe pole võimalik ennetada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA meditsiiniekspertide teatel pole Alzheimeri tõve võimalik ennetada.
USA meditsiiniekspertide teatel pole Alzheimeri tõve võimalik ennetada. Foto: SCANPIX

USA meditsiiniasjatundjad tõdesid teaduslikke materjale uurides, et Alzheimeri tõve ennetamiseks ega edasilükkamiseks pole mingeid võimalusi.

USA riikliku terviseinstituudi teatel ei aita haigust ennetada ei füüsiline aktiivsus, toitumise muutumine, toidulisandid ega mõtlemisülesannete lahendamine, kirjutab Healthday.

«Selle haiguse ennetamiseks mõeldud teraapiate osas pole meil praegu tõesti just palju pakkuda,» tõdes Kolumbia ülikooli geriaatriaosakonna juhataja Evelyn Granieri. «Leiame, et nimesed peaksid seda teadma.»

Granier ja tema kolleegid olid väga kriitilised hõlmikpuuekstrakti ja kalamaksaõli sisaldavate toidulisandite väidetava Alzheimeri-vastase toime suhtes ning üks asjatundja nimetas neid tooteid rämpsuks.

USA Alzheimeri ühing vastas ekspertide teatele, et see on liiga negatiivne. Ühingu väitel on uuringud näidanud, et kõrgvererõhktõbi ja südamehaigused soodustavad ka Alzheimeri teket, mis tähendab, et tervislik toitumine võib kaudselt ka Alzheimeri tõve eest kaitsta.

«See, kui vähendate keskeas või ka vanemana oma südamehaiguste riski, võib aidata kognitiivsete võimete langust leevendada,» ütles Alzheimeri ühingu esindaja Maria Carrillo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles