Kaheksa veidrat põhjust, miks sa oled väsinud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikad tööpäevad võivad kergesti inimese ära kurnata.
Pikad tööpäevad võivad kergesti inimese ära kurnata. Foto: SCANPIX.

Mõnikord on väsimusele loogiline põhjendus – öösel oli vaja vaadata filmi, hommikul tuli varakult ärgata vms. Mõnikord oleks kõik justkui tavapärane, kuid väsimus kipub ikka kallale. Doktor Tanvir Hussain toob välja kaheksa põhjust, miks tunneme end vahel väsinuna.

Vedelikupuudus

2012. aastal ajakirjas The Journal of Nutrition avaldatud uurimusest selgus, et kerges vedelikupuuduses olevad naised kannatasid tujukõikumiste ja väsimuse käes. Teadlased usuvad, et hüpotalamusest saadetakse sõnum tujude näol kogu ajule, et inimene rohkem jooks.

Madal B12 tase

Keha vajab vitamiini B12, et toota punaseid vereliblesid. B12 defitsiit vähendab veres hapnikku, mis tekitab väsimuse tunnet.

Stress

Kui sa püüad kõike korraga teha, siis toob see tavaliselt kaasa ebaõnnestumise. Tavaliselt on stressihormooni kortisooli tase kõige kõrgem hommikuti ja langeb õhtuks, mis aitab säilitada normaalset päevarütmi. Krooniline stress pöörab selle mustri ümber. Su keha on pidevas valmisolekus ja kortisooli tase ei lange õhtuks, kui tahaksid magama minna.

Varjatud südamehaigus

Ajakirjas Heart and Lung avaldatud uurimusest selgus, et pooled naised, kes olid saanud südamerabanduse, kinnitasid, et neile on olnud probleeme uinumisega. Probleemid süvenesid seejuures nädalaid enne rabanduse saamist. Blokeeritud arterite ja nõrga südame tõttu ei saa keha piisavalt hapnikku.

Rauapuudus

Hemoglobiini moodustamiseks vajavad punased verelibled rauda. Verelibled transpordivad hapnikku kopsudest kehasse. Aneemia käes kannatavad inimesed on sageli väsinud.

Sa ei tee trenni

See kehtib eriti nende puhul, kes vaevlevad ka kroonilise stressi käes: stressirohkel päeval on kortisooli ja veresuhkru tasemed kõrged, mistõttu tahaksid tegutseda. Kui veedad aga õhtu vaevalt liigutades, siis sa ei vabanegi energiast ega pingest.

Teed liialt trenni

Kui igapäevaselt teed rasket trenni, võib selle tagajärjeks olla hoopis unetus. Ka rasked treeningud tõstavad kortisooli taset, seega tuleb mõõdukas olla.

Sul on kuseteede probleemid

Uurimused on näidanud, et kuseteede probleemide tagajärjeks on sageli unetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles