Terviseamet tahab tuntud perearstilt nimistu ära võtta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Terviseamet tegi tuntud perearst Anneli Talvikule ettepaneku nimistu ära anda, kuna väidetavalt pole keskuse arstiabi piisav ja kvaliteetne. Terviseameti meelest tuleb algatada nimistust loobumise protsess, sest Talvik ei teeninda vahetult ja igapäevaselt oma patsiente, kirjutab portaal Meditsiiniuudised.

Kui tuntud perearst Anneli Talvik pärast lapsepuhkusel olemist tööle tagasi tuli, avastas ta, et 2012. aastal oli Sinu Arst perearstid oma keskuse tegevusele peale maksnud 45 000 eurot, sest  kahjumis oli perearstileping, kirjutab Õhtuleht.

Selle otsuse peale saabus Talvikule terviseametist teade, et tema suhtes on alustatud menetlust ja tehakse ettepanek nimistust loobuda, kuna arstiabi pole piisav ja kvaliteetne. «Miks ma peaksin nimistust loobuma, kui ma sellega tööd teen?» küsib Talvik Meditsiiniuudiste portaalile antud intervjuus. «Patsiendil on võimalik oma haigusega pöörduda meie arsti juurde, kel on kasutada kogu selle patsiendi süsteemselt juhitud haiguse ja tervise anamnees ja ravilugu 15 aasta ulatuses, kas järjepidevusest ja kvaliteedist ei räägi just see fakt?» lisab Talvik.

Samuti tõi ta välja, et haigekassa on nende keskust kontrollides kinnitanud, et kõik on hästi. Talvik märkis, et Sinu Arst on kõige eeskujulikum perearstikeskus, millest Eesti tervishoiukorraldaja unistada võib: A-tase, haigekassa kvaliteedisüsteemis on arstid saavutanud sajaprotsendilised tulemused ning arste on kogu aeg nimistu jaoks rohkem kui 1,0 koormus, et parandada kättesaadavust.

«Meil on residendid pidevalt majas, oleme Tartu Ülikooli õppebaas, samuti oleme õdede õppebaas – me oleme eeskujulik keskus,» rõhutab Talvik veel kord ning on nördinud terviseameti teate peale, et nende keskuses ei osutata järjepidevat ja kvaliteetset arstiabi ja nad rikuvad seadust.

Õhtuti erakliinikus

Oktoobri algul teatas Talvik, et alustab peagi vastuvõtte uues erakliinikus Confido, mis hakkab tööle tervisekeskuse Sinu Arst ruumides õhtuti ja mille asutajaks on perearst Marko Ölluk. Talvik tuletab meelde haigekassa juhi Tanel Rossi avalikkuse ees öeldut, et perearst on ettevõtja «Ma tegelengi nüüd oma ettevõtte majandamisega, õigemini päästmisega ning otsin allüürilisi ja võimalusi pakkuda erinevaid tasulisi teenuseid,» selgitab ta ja lisab, et ükski firmajuht, kel on 12 töötajat, suured kaugele ulatuvad lepingud ja kohustused partnerite ees, ei laseks teist aastat taolisel miinusseisul jätkuda, vaid asuks otsima lahendusi.

Perearsti sõnul seisneb nende keskuse probleem hoopis selles, et hoole ja täpsusega on jälgitud kõikide tervishoiuteenuse osutamiseks vajalike reeglite, koolitusnõuete, kvaliteedinõuete täitmist kogu senise 17 tegevusaasta jooksul. Tulemusena on välja kujunenud patsientide seas hinnatud ja kvaliteediindikaatoreid maksimaalselt täitev perearstikeskus. «Haigekassa rahastus aga ei kata isegi kommunaalkulusid, rääkimata  kvaliteedi väärtustamisest,» nentis arst.

Nii ongi jäänud vähe valikuid. «Anda järele kvaliteedis? Seda ei pea me absoluutselt võimalikuks, sest jutt käib inimeste ravimisest, mitte mingist tühiasjast. See keskus on tehtud patsientidele, nende vajaduste järgi,» rääkis Talvik. Teine võimalus on tema sõnul leida lisaraha muude teenuste pakkumise kaudu.

Ta lisas, et asub esimesel võimalusel täiskoormusega arstitööle tagasi. «Kuidas saab praegu mind fakti ette panna, et loobugu ma nimistust, kui soovin kõigest teha oma tööd siin Eestis võimalikult hästi?» oli perearst nördinud. «Kas sarnast loogikat peaks rakendama ka kõikidel residentide õpetajatel - kui resident võtab minu haigeid vastu ja ma ise sel ajal ettevõtte paberitööd teen, siis ma ju ei teeninda isiklikult nimistut iga päev.»

Terviseamet aga leiab, et tuleb algatada nimistust loobumise protsess, sest ta on hakanud n-ö ettevõtlusega tegelema ega teeninda vahetult ja igapäevaselt oma patsiente. Talviku sõnul on nende keskuses kolm arsti, kellest üks on juba Soomes osaajaga tööl, kaks läksid soome keele kursustele ja plaanivad lahkuda septembris – ollakse seega olukorras, kus on arstita jääb kolm nimistut.

«Ma tean Eestis inimesi, kes töötavad meditsiinis, õhtuti aga hoopis teises valdkonnas, et lisa teenida,» nentis ta. Ettevõtlike arstide püüd pakkuda kolleegidele lisatööd tervishoius saab aga justkui karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles