Andmekaitse: seadus ei takista vähiennetust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Andmekaitse Inspektsioon ning meditsiiniregistrite eest vastutav Tervise Arengu Instituut selgitavad, et reedel ilmunud uudis sellest, et andmekaitse suretab vähiregistrit, on eksitav.   

Nende sõnul on kahetsusväärselt uudises segamini aetud kaks erinevat registrit - Tervise Arengu Instituudi juures töötav Eesti Vähiregister ning planeeritav vähiskriiningu register.

Eesti Vähiregister asutati 1978.aastal, mille põhiülesandeks on elanikel diagnoositud vähijuhtude andmete analüüs vähi esinemise teadasaamiseks. Registril on olemas Andmekaitse Inspektsiooni luba isikuandmete töötlemiseks.  

«Andmekaitse Inspektsioon ja isikuandmete kaitse seadus ei sega kuidagi meditsiiniandmete ristkasutamist,» rõhutas inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

«Vastupidiselt valitsevale müüdile toetame andmete kasutamist meditsiini – ja teadusuuringute läbiviimiseks igati,» lisas Peep. «On kahetsusväärne, et probleeme vabandatakse olematute andmekaitseliste piirangutega.»

Samas uudises räägiti ka olemasolevale vähiregistrile skriininguregistri loomise vajalikkusest. Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse selgitas, et sellise registri puudumine Eestis ei ole mitte õiguslike takistuste, vaid pigem eelarvevähenduste tagajärg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles