Hambaarst mõisteti tingimisi vangi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaproteesid.
Hambaproteesid. Foto: Liis Treimann / Postimees

Lääne-Virumaal tegutsev hambaarst mõisteti Viru maakohtus süüdi kelmuses, dokumentide võltsimises ja nende kasutamises ning talle määrati karistuseks tingimisi vangistus.

Hambaravikabinetis töötanud arsti kuritegu seisnes kohtuotsuse järgi selles, et ta võttis riigilt patsientidele ettenähtud proteesihüvitise ilma teenust osutamata endale, võltsides selleks dokumente.

Süüdistuse järgi pettis hambaarst kahe üle 63-aastase kindlustatud isiku kaudu haigekassalt välja sadu eurosid. Hambaarst lasi ühel juhul avaldust hambaproteese saada täita patsiendiga hästi läbi saanud naabril, selgitamata viimasele, mis on dokumendi sisu. Osa blankette täitis ta ise. Haigekassalt saadud raha kandis ta hambakliiniku arvele. Süüdimõistmiseks vajalikud asitõendid koguti hambaravikabinetis teostatud läbiotsimise käigus.

Viru maakohus määras arstile ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Naine tunnistas enda süüd, mistõttu otsustas kohus kokkuleppemenetluse käigus jätta vangituse tingimisi kohaldamata ning määras katseajaks kolm aastat. Lisaks peab hambaravi kabinet maksma 3300 eurot trahvi. Varem oli arst kriminaalkorras karistamata.

Praegu saab hambaarst oma kabinetis edasi osutada laste hambaravi, kuna tal on haigekassaga kehtiv leping teenuse hüvitamiseks. Lepingus ei käsitleta proteesihüvitise maksmist, sest see kohustus tuleneb otse sotsiaalministri määrusest ning eraldi lepingut sõlmida haigekassaga ei ole vaja.

Haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov kommenteeris, et seega ei ole haigekassal kõnealuste rikkumiste tõttu võimalik kohaldada sanktsioone ravi rahastamise lepingu raames, sest antud OÜ ei ole lepingu tingimusi rikkunud ning kriminaalkohus ei ole nende tegutsemisõigust ära võtnud.

Romanenkov selgitas, et järgmise aasta aprillist alustab haigekassa uut lepinguperioodi valikupartneritega. Uue tingimusena on partnerite valikukriteeriumitesse lisatud võimalus välistada selline pakkuja, kes on kriminaal- või väärteomenetluses karistatud riigihangete nõuete rikkumise või kelmuse või maksualaste süütegude toimepanemise eest ja kelle karistusandmed ei ole kustutatud. Nõnda ei pea haigekassa antud hambaarsti kui kelmiga enam uut lepingut sõlmima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles