Lapsi esiplaanile tõstvad vanemad on õnnelikumad

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanem.
Lapsevanem. Foto: Panther Media / Scanpix

Liighoolitsevaid vanemaid kiputakse sageli hukka mõistma, kuid värskest psühholoogiaalasest teadusuuringust selgub, et laste esiplaanile tõstmine võib hoopis kasuks tulla.

Ajakirjas Social Psychology and Personality Science avaldatud uuringust selgub aga, et vanemad, kes seavad laste heaolu enda omast kõrgemale, pole mitte üksnes õnnelikumad, vaid saavad lastekasvatamisest ka oma elule suurema mõtte, vahendavad ERRi teadusuudised.

Esmalt tehti uuringusse kaasatud 322 lapsevanema puhul kindlaks nende kasvatamisstiil, et määrata, kui lapsekesksed nad on, samuti mõõdeti nende õnnetunnet ja lapsekasvatamisest tuntavat elu lisaväärtust. Teises uuringus tuli katseisikutel kirjeldada oma möödunud päeva tegevus ning öelda, kuidas nad end seejuures tundsid.

Selgus, et lastele rohkem pühendunud vanematel oli rohkem meeldivaid ja vähem ebameeldivaid emotsioone ning vanemad, kes tegutsesid rohkem lapse huvidest lähtuvalt, tundsid end õnnelikumalt ja leidsid, et nende elul on suurem mõte, kui teistsuguse kasvatusstiiliga vanemate puhul täheldada võis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles