WHO ärgitab tervishoiutöötajaid käsi pesema

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO poolt koordineeritud ülemaailne algatus ärgitab kõigi tervishoiuasutuste töötajaid käsi pesema, et vähendada haiglanakkuste ja infektsioonhaiguste levikut.
WHO poolt koordineeritud ülemaailne algatus ärgitab kõigi tervishoiuasutuste töötajaid käsi pesema, et vähendada haiglanakkuste ja infektsioonhaiguste levikut. Foto: Sille Annuk

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on kuulutanud 5. mai ülemaailmseks kätehügieeni päevaks, mille motoks on: järgides kätehügieeni, päästad elusid.


Terviseameti sõnul on päeva üleskutse üheks osaks ülemaailmne algatus tõsta käte hügieeni teadlikkust, sest käte hügieen vähendab oluliselt nakkushaiguste levikut käte vahendusel.

WHO koordineeritud ülemaailmses algatuses oodatakse osalema kõiki tervishoiuasutusi, eesmärgiga tõsta ja teadvustada kätehügieeni olulisust haiglanakkuste vähendamisel ja infektsioonhaiguste leviku tõkestamisel üldiselt.

«Me ei tohi unustada, et kätehügieen on ülemaailmne teema. Patsiendid nakatuvad tervishoiukeskkonnas igal pool maailmas,» ütles WHO patsientide turvalisuse ekspert ja Genfi ülikoolihaiglate professor Didier Pittet. «Haiglanakkused esinevad kõikides riikides ning see mõjutab igal aastal miljoneid inimesi üle maailma,» lisas ta.

WHO andmeil nakatub Euroopas igal aastal üle nelja miljoni inimese tervishoiuteenustega seotud nakkustesse, mille tagajärjel on patsiendid olnud sunnitud haiglas veetma 16 miljonit lisapäeva ning selle maksumus on olnud umbes 7 miljardit eurot aastas. Lisaks on sellised nakkused põhjustanud Euroopas 37 000 surma.

Arenenud riikides nakatuvad vähemalt korra haiglanakkustesse 5-12 protsenti haiglaravil olevatest patsientidest. Intensiivraviosakonna patsientide puhul on nakatumisprotsent lausa 51. Kirurgiliste protseduuride puhul nakatub sajast patsiendist kaks-kolm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles