Piltuudis: Tallinnas avati Eesti esimene süstlavahetusautomaat

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus süstlavahetusautomaat Liivalaia tänaval.
Uus süstlavahetusautomaat Liivalaia tänaval. Foto: Postimees.ee

Selle nädala alguses avas MTÜ Eluvärav aadressil Liivalaia 5 Eesti esimese süstlavahetusautomaadi, mis kummalisel kombel asub kohe lasteaia kõrval.

Automaadist saab puhtaid, ühekordseks kasutamiseks mõeldud süstlaid kümne eurosendi või spetsiaalsete žetoonide eest, mida jagatakse tasuta aidsiennetuskeskustes.

MTÜ Eluvärav teatas, et tegemist on uue heategevusliku projektiga, mis põhineb sajaprotsendiliselt erarahastusel ja -initsiatiivil. Idee tekkis neil Saksamaa ja Austraalia eeskujul, kus sellisel põhimõttel toimivad automaadid on juba ammu töös.

«Projekti eesmärk on piirata narkomaania kaudu levivaid haigusi ning teadvustada ühiskonda, et meie keskel on palju abivajavaid, kes ei ole kusagil vaiba all ega nurga taga, vaid üritavad siinsamas kõigi kõrval kuidagi oma eludega hakkama saada,» teatas MTÜ Eluvärav. «Kuna erakapitalil põhineva MTÜ vahendid on piiratud ning ennetustegevuse või sõltuvusraviga tegeleda ei saa, siis siiraste aitamissoovide tulemuseks ongi hetkel see automaat.»

Projekti eestvedajate sõnul on väljundeid heategevuseks palju - aidata lapsi, kodutuid loomi, lasterikkaid peresid. Tunduvalt raskem on nende sõnul avada oma süda täiskasvanud inimesele, kes peaks oma elu eest ise vastutuse võtma, kuid ei suuda seda.

«Narkosõltusvusest on võimalik inimest välja tuua, aidsile siiani maailmas ravi puudub. Narkomaania ei nakka, HI-viirus juba ammu süstivate narkomaanide seast levinud tavakodanike sekka,» nentis MTÜ Eluvärav, lisades: «Kuigi meie võimuses ei ole pakkuda inimesele seda sädet, mis paneks sõltuvuserattast täiesti kõrvale astuma, on meie ülesanne ja soovid täitunud, kui tänu puhastele süstaldele on maailmas kasvõi üks HIV positiivne vähem.»

MTÜ kinnitas, et ei ole liigsest tähelepanust huvitatud ning keeldus enamatest kommentaaridest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles