Saksa terviseametnik: õlu võib olla sama mõjus kui teraapia

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Üks Saksamaa mõjukamaid terviseametnikke Josef Hecken sai palju tähelepanu väljaütlemisega, et mõningasi psühholoogilisi probleeme ravib õlu samahästi kui psühhoteraapia.

Terviseametnik Josef Hecken on Saksa föderaalse ühendkomitee (GBA) esimees, vahendab The Local. GBA otsustab, millist ravi pakub riiklik tervisesüsteem. Tavaliselt on GBA kohtumised kuivad arutelud, kus osalevad arstide liitude, ravikindlustuste ja haiglate esindajad, et arutada, milline ravi on patsientidele tõhus ja palju see maksma läheb.

Ent hiljutisel kohtumisel üllatas Hecken oma väljaütlemisega, et kõik inimesed ei vajagi psühhoteraapiat ja et mõnikord aitaks samahästi õlle joomine. Heckeni kommentaar läks kirja ka ametlikku koosoleku protokolli.

Hecken ütles küll hiljem oma väljaütlemist ajalehele kommenteerides, et see oli «ebaõnnestunud», kuna seda võidakse valesti tõlgendada. Mehe sõnul ei olnud tema eesmärk teha nalja psühhiaatriliste haiguste üle ega öelda, et alkohol on efektiivne alternatiiv psühhoteraapiale. Küll aga teatas ta, et «isiklikult ei arva ma, et kõik probleemid, nagu näiteks ajutised uinumishäired, on patoloogiline seisund, mis kohe ravi vajaks.» Pigem arvab Hecken, et vahel aitab ka vana hea kodune ravi – pudel sooja õlut.

Ta lisas, et on selge, et järjekorrad teraapiasse on kuudepikkused ja inimesed ootavad seda oluliselt tõsisemate probleemide kui uinumishäirete tõttu.  

Heckeni kommentaar on välja vihastanud praktiseerivad psühhoterapeudid, kelle seas ringleb protestikiri: «Oma õllepudeli metafooriga te ignoreerite meie patsientide vajadusi ja häbimärgistate inimesi, kellel on tõsised psühhiaatrilised häired.»

Saksa psühhoterapeutide liidu esimees Dieter Best pidas Heckeni kommentaari tõsiseks prohmakaks, eriti seetõttu, et depressiooni ja alkoholisõltuvuse vahel on seos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles