Ameerika liigub transrasvade keelustamise suunas

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transrasvu sisaldavad toiduained Ameerikas.
Transrasvu sisaldavad toiduained Ameerikas. Foto: SCOTT OLSON/AFP

Ameerika toiduohutuse ametnikud on teinud samme, et keelustada transrasvade kasutamine toidus kinnitades, et need on tervist kahjustavad.

Ameerika toidu- ja ravimiameti (FDA) kinnitusel ei ole transrasvad ehk osaliselt hüdrogeenitud õlid enam ohutud, kirjutab BBC.

Transrasvade keelu tõttu on võimalik ära hoida 7000 enneaegset surma ning 20 000 südamerabandust igal aastal, kinnitavad ametnikud.

Plaanide kohaselt kehtestab FDA 60-päevase konsultatsiooniperioodi, mille jooksul peaksid transrasvad järk-järgult käibelt kaduma.

«Kuigi kahjulike transrasvade tarbimine on viimase paarikümne aasta jooksul Ameerikas vähenenud, siiski on praegune tarbimise tase probleem,» rääkis FDA esindaja Margaret Hamburg. Seega teeb FDA olulisi samme, et kaitsta Ameerikat võimalike ohtude eest.

Kui ametnike plaan on edukas, siis ei saaks transrasvu enam toidus kasutada ilma täiendava heakskiiduta. Samas ei puuduta keeld toiduaineid, mis sisaldavad looduslikult väga väikestes kogustes transrasvu.

Kunstlikke transrasvu kasutatakse nii töödeldud toitudes kui ka restorani söökides, et pikendada toidu säilivusaega.

Rasvad tekivad vesiniku lisamisel taimeõlidele, muutes need tahkeks. Transrasvu võivad sisaldada praetud ja küpsetatud valmistoidud, kondiitritooted, maiustused, margariinid.

Uuringud on näidanud, et transrasvade tarbimine toiduga võib suurendada südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski ja tõsta halva kolesterooli taset veres.

Mitu riiki nõuab transrasvade sisalduse äranäitamist toiduainete pakendil või on nende kasutamise keelustanud. Esimesi keelustajaid oli Taani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles