Eesti piiri taga levib äge nakkushaigus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha kurnab nii suurt kui väikest.
Köha kurnab nii suurt kui väikest. Foto: SCANPIX

Lätis on viimasel kahel aastal  läkaköhasse haigestumine kasvanud pea 20 korda ning üks juhtum lõppes traagiliselt.

Aastatel 2007 kuni 2011 registreeriti Lätis 57 läkaköha juhtumit, teatab TVNET. Viimasel kahel aastal on aga haigestumiste arv kasvanud 264. Lõunanaabrite meedikute hinnangul on üheks haiguse levimise põhipõhjuseks vaktsineerimata laste arvu kasv. «Lapsed põevad seda väga raskelt. Neil võib esineda  hingamispeetust, millel on rasked tagajärjed,» ütles Läti haiguste kontrollikeskuse epidemioloog Larissa Savrasova.

Haiguse kandjateks on tavaliselt täiskasvanud ning see levib piisknakkuse teel. Sageli peetakse seda tõbe esmalt mõneks teisteks tervisehädaks. Esimesel kahel nädalal esineb haigus varjatud kujul, on nohu, kerge palavik, vesised silmad, harvad köhahood. Sellele järgneb halvenemine – tugevad köhahood, eriti öösiti.

Eestis vähem kui seni

Terviseameti andmetele on Eestis sel aastal haigestumine oluliselt väiksem kui eelneval aastal. Võrreldes 2012. aasta sama perioodiga (10 kuud) on haigestumine läkaköhasse vähenenud kolm  korda. Kui tänavu on olnud 44 haigusjuhtu, siis mullu oli neid 132.

«Läkaköha vastu hakati Eestis lapsi vaktsineerima 1957. aastal, millele järgnes oluline haigestumise langus,» rääkis Terviseameti peaspetsialist Irina Filippova.

Ta selgitas, et läkaköha läbipõdemise järgne immuunsus ei ole eluaegne ja läkaköha võib elu jooksul põdeda rohkem kui üks kord. Ka läkaköha vaktsineerimise järgselt tekkinud immuunsus ei ole eluaegne.

Tänapäeval vaktsineeritakse lapsi läkaköha vastu immuniseerimiskava alusel kolme, nelja ja poole ning kuue kuu vanuses ning korduv-vaktsineeritakse kahe, 6-7 ja 15-16 aasta vanuses. Kõigile Eesti lastele on tasuta nii vaktsiin kui ka vaktsineerimisteenus.

Mullu jäid Eestis vaktsineerimata läkaköha vastu 4475 last vanuses kaks kuni 14 aastat. Ligi 3100 seitsmeaastast last jäid revaktsineerimata läkaköha vaktsiini viienda doosiga enne kooli minekut.

Täiskasvanutest vaktsineeris end läkaköha vastu  2844 inimest.

Kõigile täiskasvanutele soovitatakse asendada üks difteeria-teetanuse vaktsiini annus difteeria-teetanuse-läkaköha vaktsiiniga. Täiskasvanutele on vaktsineerimine läkaköha vastu tasuline.

Vaktsineerimine/revaktsineerimine läkaköha vastu on epidemioloogiliselt näidustatud järgmistele täiskasvanutele:

•       kelle peres on rasedad;

•       kelle peres on alla 12 kuu vanused lapsed;

•       kes töötavad koolieelsetes lasteasutustes või koolides;

•       kes töötavad tervishoiuasutustes;

•       kes on läkaköha kahtlusega patsiendi lähikontaktsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles