Briti perekond algatas tampoonide tõttu kampaania

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tampoonid
Tampoonid Foto: Scanpix/Presshouse/Helin Loik

Briti perekond, kelle 14-aastane tütar suri tampooni kasutamise tõttu, alustas kampaaniat, et tõsta teadlikkust toksilise šoki sündroomi kohta.

Suurbritanniast Monmouthshire´ist pärit Natasha Scott-Falber suri 14-aastasena tänavu sõbrapäeval, kirjutab BBC. Sugulased kirjeldavad teda kui ilusat, andekat, lahket ja lõbusat tüdrukut, kes laulis, tantsis ning nautis näitlemist ja kitarri mängimist. Ta unistas peaosast mõnes Londoni teatris.

14. veebruaril vajus ta viimasesse unne, kui vaatas telerist oma lemmikseriaali. Tüdrukul tekkisid juba varem sümptomid, mida algselt peeti noroviiruseks ehk talviseks oksendamistõveks. Tema perekond teatas Facebookis: «On laialt teada, et tampoonid võivad liiga kauaks sisse jäädes põhjustada sündroomi. Kuid Natasha täitis kõiki eeskirju ja kasutas tampooni korrektselt.»

Nüüd soovivad tema sugulased, et kõik inimesed teaksid, mis on toksilise šoki sündroomi sümptomid ja kuidas haiguse vallandumist vältida. Neiu ema, isa, kasuisa ja 18-aastane vend alustasid kampaaniaga, et teadlikustada probleemi. «Mõtlesime, et üks asi, mida me saame Natasha mälestamiseks ja teiste aitamiseks teha, on alustada toksilise šoki sündroomi kohta teadlikkuse kampaaniat,» ütles tüdruku ema Linda Falber. Nende eesmärk on, et iga inimene UKs teaks, et selline sündroom on olemas.

Toksilise šoki sündroom on raske seisund, mis kujuneb bakter Staphylococcus aureuse toksiini (bakteri elutegevuse käigus toodetav mürkaine) verresattumisel. Mädatekitaja bakteri elutegevuse käigus toodetav mürk satub verre kõige sagedamini, 90 protsendil juhtudest, menstruatsiooni ajal liiga kauaks tuppe jäetud tampoonide kasutamise tagajärjel.

Seisund on nii haruldane, et aastas diagnoositakse seda Suurbritannias kõigest 40 inimesel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles