Tänapäeva lapsed on kehvema füüsilise vormiga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva laste jooksu tulemused on kehvemad kui nende vanematel.
Tänapäeva laste jooksu tulemused on kehvemad kui nende vanematel. Foto: SCANPIX

Paljud lapsed ei jookse nii kiiresti kui nende vanemad samas vanuses, selgus ülemaailmsest vormisoleku uuringust. Suuresti on see tingitud rasvumisest, mis võib endaga hilisemas elus kaasa tuua tõsised tagajärjed.

Eksperdid ütlevad, et tänapäeva laste füüsiline vormisoleku tase on aastakümnete jooksul langenud, vahendab BBC. Teadlased analüüsisid 46 aasta jooksul enam kui 25 miljoni lapse andmeid 28-st erinevast riigist ning selgus, et täna läbivad lapsed joostes ühe miili keskmiselt 90 sekundi võrra kauem kui nende vanemad 30 aastat tagasi.

Selle puhul mängib suurt rolli rasvumine, mis on suureks probleemiks lääneriikides, kuid üha suuremaks probleemiks on see saanud ka paljudes Aasia riikides.

Uuringu juht dr Grant Tomkinson sõnas, et lapsi on vaja inspireerida ja julgustada, et nad teeksid rohkem trenni. «Noorel inimesel, kes ei ole vormis, tekivad suurema tõenäosusega hilisemas elus südamehaigused," ütles dr Tomkinson.

Tervena püsimiseks peaksid lapsed ja noored iga päev vähemalt tund aega füüsiliselt aktiivsed olema, näiteks kõndima, jalgrattaga sõitma või jooksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles