Ametnik: autojuhi tervisetõendit tagaselja tühistama ei hakata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuht peab hakkama ise oma tervise halvenemisest teada andma.
Autojuht peab hakkama ise oma tervise halvenemisest teada andma. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kuigi järgmisel aastal muutub tõsise haiguse korral autojuhi tervisetõendi tühistamine senisest lihtsamaks, ei tehta seda sotsiaalministeeriumi  e-tervise osakonna nõuniku Mari Asser kinnitusel automaatselt ja tagaselja.

«Juhul, kui eriarst on määranud patsiendil diagnoosi, mis on õigusruumi kohaselt vastunäidustatud vastava valdkonna tervisetõendi suhtes, siis on tal kohustus teavitada sellest patsienti ja suunata inimene täiendavasse tervisekontrolli,» selgitas sotsiaalministeeriumi  e-tervise osakonna nõunik Mari Asser. Autojuhi täiendavat tervisekontrolli võib teha seadusemuudatuse kava kohaselt  kas perearst, töötervishoiuarst või liiklusmeditsiini komisjon. «Vastav arst või komisjon vaatab inimese terviskontrolli käigus üle ja langetab otsuse, kas varasemalt väljastatud tõendit otsust tuleb muuta,» selgitas ametnik. Ta lisas, et kui vastunäidustuse diagnoosib näiteks perearst, on tal võimalik vastav tervisekontroll koheselt läbi viia ning hinnata, kas inimese tervislik seisund võimaldab tal autot juhtida.

«Automaatselt ja tagaselja tõendi otsust ei muudeta, kuna iga vastunäidustuse korral tuleb tervisekontrolli tegijal hinnata kõiki asjaolusid ning selgitada patsiendile, mis tingib otsuse muutmise,» toonitas Asser.

Tulenevalt teiste riikide praktikast kavatseb ka Eesti panna inimesele endale kohustuse pöörduda ise täiendavasse tervisekontrolli, kui tema suhtes on diagnoositud vastunäidustus, mis ei luba tal autot juhtida.

Vastava kohustus on teistes riikides juba juurdunud ja õigustanud ennast. «Arstid on avaldanud soovi, et vastav kohustus patsiendile tekiks, et inimene tajuks ohte mootorsõiduki juhtimisel olukorras, kui tal on diagnoositud vastunäidustus,» sõnas ametnik.

Suvel kirjutas Postimees taastusraviarstide murest, et nii mõnigi ajuinsuldi või aju­trauma läbi elanud ja esialgselt taastunud patsient istub autorooli, kuigi arst on talle öelnud, et autojuhtimisega peaks terviseriski tõttu ootama. Maanteeameti kinnitusel tühistavad nad juhtimisõiguseks nõutava tervisetõendi vaid perearsti ettepaneku peale.

Toona tunnistas perearstide esindaja Diana Ingerainen, et pahatihti ei pruugi perearstid patsiendi tõsisest terviserikkest midagi teada, kui inimene on olnud ravil teiste arstide juures ega ole oma haigusest perearsti teavitanud. Pealegi pole viimasel sellist teavitamiskohustust.

Ingerainen lisas, et arstid unistavad lahendusest, kus automaatne teavitussüsteem informeeriks maanteeametit inimese terviseseisundi muutumisest. Nüüd on sotsiaalministeerium koostöös perearstidega ja E-tervise sihtasutusega vastava eelnõu valmis saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles