Tänavused moedieedid, mis laastavad tervist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieedireklaamides räägitakse vaid nende kiirest toimest, et need tervisehädasid võivad põhjustada, jäetakse mainimata.
Dieedireklaamides räägitakse vaid nende kiirest toimest, et need tervisehädasid võivad põhjustada, jäetakse mainimata. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed ihkavad kaalust alla võtta ning on selle nimel valmis paljukski. Hoogu ja innustust annavad tuntud inimesed, kes enda sõnul on tänu imedieetidele kehakaalu vähendanud. Samas võivad sellised dieedid põhjustada tervisehädasid.

Briti eksperdid koostasid nimekirja dieetidest,  mis ohustavad kõige enam tervist, vahendab Telegraph.

1. Valgustoitumine (breathariaanlus) – selle dieedi järgijad usuvad, et ei vaja toitu ega vett, sest elamiseks piisab ka päiksevalgusest ja õhust. Näitlejanna Michelle Pfeiffer on öelnud, et oli sektis, kus seda järgiti.

Ekspertide hinnang: seda dieeti järgides on kaalulangus tagatud, kuid sellega kaasneb ka dehüdratsioon, alatoitumine ja oht elule.

2. Biotypingsüüa tohib vaid hoolega valitud toiduained, et muuta keha hormonaalset tasakaalu ja vähendada rasva teatud kehapiirkondades. Laulja Boy George on enda sõnul just tänu sellel dieedile  kehakaalu langetanud.

Ekspertide hinnang: toitumine sõltub liiga palju toidulisanditest ja põhineb pseudoteadusel, et hormoonid mõjutavad ainevahetust

3. Gluteenivaba dieet – selle järgijad väldivad nisu-, rukki- ja kaeratooteid, et vältida gluteeni. Kuulsustest järgib seda näitleja Gwyneth Paltrow.

 Ekspertide hinnang – paljud gluteeni sisaldavad toiduained nagu koogid, küpsised on kõrge kalorsusega ja neid vältides saab saleneda. Samas usuvad paljud ekslikult, et nad võivad süüa nii palju kui soovivad gluteenivabu tooteid nagu küpsised, vorstid ja õlu, mis samuti sisaldavad palju kaloreid.

4. Alcorexia dieet – selle dieedi pidajad püüavad väga vähe kaloreid saada süües, selle asemel tarbitakse ohtralt alkoholi. Väidetavalt järgivad seda paljud modellid.

Ekspertide hinnang – väga madala kalorsusega dieedi järgimine on rumalus, kuna nii jääb organism ilma vitamiinidest, toitainetest ja kaloritest, mida keha vajab normaalseks toimimiseks. Alkoholis on lisaks kaloritele  väga vähe kasulikke aineid ning inimesed, kes joovad regulaarselt suures koguses napsu  tekitavad kohutavat kahju oma organismile.

5. Dukani dieet – seda järgides tuleb  tarbida palju valku ja vähe süsivesikuid, mis peaks kaasa tooma kiire kaalulanguse. Kuulsustest on seda järginud Kate Middeltoni ema Carole Middleton.

Ekspertide hinnang: isegi dieedi koostaja Pierre Dukan, kellel tänavu keelati Prantsusmaal praktiseerimine, on hoiatanud, et see võib põhjustada jõuetust, kõhukinnisust, vitamiinide ja mineraalainete vaegust  ning halba hingeõhku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles