Üle poole Harju naistest hoidus vähiuuringutest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti onkoloogiakeskus Hiiul.
Eesti onkoloogiakeskus Hiiul. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Kuigi üha enam naisi on hakanud rinnavähiuuringutel käima, kurdavad arstid, et näiteks Harjumaal ja Ida-Virumaal on osalusprotsent ikka veel madal.



Haigekassa kutsub igal aastal tasuta rinnavähi sõeluuringule 50–62-aastaseid ravikindlustusega naisi, sel aastal vaadatakse üle 1948., 1949., 1951., 1952., 1956., 1958. ja 1960. aastal sündinud naised.

Tartu Ülikooli radioloogiakliiniku arst-õppejõud ja rinnavähi sõeluuringu Lõuna-Eesti koordinaator Sulev Ulp rääkis, et kui mullu käis uuringul 52 protsenti kutsutud naistest, siis tegelik hõlmatus on haigekassa andmetel ligi 70 protsenti – paljud naised sõeluuringu sihtgrupis käivad mammograafial ka saatekirjaga.

Kauged kandid esirinnas

«See ei ole kindlasti piisav, aga me liigume õiges suunas. Me alustasime alla 40 protsendist,» rääkis Ulp. Ta lisas, et osalus on tõusnud tänu kahele mammograafiabussile, mis Eesti maakonnakeskustes käivad.

Ulp märkis, et Harjumaa ja Tallinn ning Ida-Virumaa on need, mis näitajad alla tõmbavad – kohal on käinud alla 45 protsendi kutsututest.

Samas näiteks Põlvamaal oli eelmisel aastal osalusprotsent ainuüksi kutsetega ligi 80. Väiksemates kohtades, näiteks Hiiumaal, oli see ligi 70 protsenti juba mõni aeg tagasi, osutas Ulp.

Spetsiaalse röntgeniaparaadi mammograafi abil tehakse pildid rinnanäärme sisemusest, see meetod võimaldab leida rinnavähi arengu algusjärgus. Uuringu eesmärk on vähendada suremust rinnavähki.

Ulbi sõnul pole Eestis täpseid andmeid selle kohta, kuivõrd on sõeluuringud aidanud vähki varakult avastada, ent mujal maailmas kogutud statistika näitab head tulemust.

Näitena toob radioloog välja Soome ja Rootsi, kus on selliseid sõeluuringuid tehtud juba üle 30 aasta – uuringus osalenud naiste suremus rinnavähki on vähenenud 30–50 protsendi võrra.

Päästab elu

Ulp selgitas, et kliiniliselt avastatakse varast rinnavähki alla 20 protsendil juhtudest, sõeluuringul on see protsent keskmiselt 75 ja mammograafia-
bussis oli vastav näitaja eelmisel aastal 88.

Varases staadiumis avastatud rinnavähi ravitulemused on radioloogi sõnul oluliselt paremad.
Ulp osutas: «Need naised on võimalik peaaegu kõik terveks ravida. On võimalik teha rinda säästvaid lõikusi, rind jääb naisele alles, naise elukvaliteet on hoopis parem ja see on kokkuvõttes ühiskonnale vähem­kulukas.»

Haigekassa andmetel on rinnavähk 30–74-aastaste naiste hulgas levinuim pahaloomuline kasvaja, Eestis haigestub rinnavähki igal aastal ligi 600 naist.
Rinnavähi sõeluuringul avastatakse pahaloomuline kasvaja neljal kuni kuuel naisel tuhandest uuritust.

Vähiuuringud
Rinnavähiuuringuid saab teha:

•    Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogiakliinikus
•    Radioloogiakliinikus Mammograaf
•    Viimsi haiglas
•    Pärnu haiglas
•    Tartu Ülikooli radioloogiakliinikus
•    Ida-Viru keskhaiglas
•    Narva haiglas
•    Mammograafiabussis maakonnakeskustes
Lisainfot sõeluuringute kohta saab haigekassa kodulehelt või infotelefonilt 16363
Allikas: haigekassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles