Eestlase kogemus Soome kiirabiga: mind jäeti kannatama

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kiirabi.
Soome kiirabi. Foto: SCANPIX

Tarbija24 poole pöördus Paul Suursaar, kelle sõnul jäeti tema Soomes elav kihlatu Evelyn Seemen sealse kiirabi poolt tugevast seljavalust hoolimata vajaliku abita.

Eestis elav Suursaar selgitas, et sündmused hakkasid hargnema siis, kui Tamperes ajutiselt turvakodus elaval ja kutseeriala omandaval 28-aastasel Evelynil tekkis tugev seljavalu. «Asi oli selles, et tal eile õhtul hakkas tugev seljavalu, nii tugev, et ta ei saanud liikudagi,» lausus mees.

Kaks aastat Soomes viibinud Seemen helistas kiirabisse ning selgitas kohale tulnud meedikutele soome keeles, milles tervisehäda seisneb ning mis piirkonnast tal valutab. «Kiirabi tuli kohale ja ei teinud mitte midagi. Veresuhkrut ja midagi nad seal mõõtsid. Seejärel sõimasid, et miks ma neid öösel üldse kutsusin ja mingu ma hommikul arsti juurde,» kommenteeris telefonis Seemen ise.

«Mitte mingit valuvaigistavat süsti ei tehtud ega rohtu ei antud. Öeldi, et minge homme arsti juurde ja pole häda midagi. Soome kiirabi jättis eestlase lihtsalt seljavalusid kannatama,» lisas Suursaar.

Seejärel andsid meedikud Suursaare sõnul naisele pihku paberi, millele palusid alla kirjutada, selgitamata, milleks paberit tarvis on. Hiljem selgus, et paber tähendas, et naine on ise justkui keeldunud arstiabist. «Mitte ühtegi selgitust, mis paberile ma alla kirjutan, mulle ei antud,» lisas Seemen.

«Nad ju nime järgi nägid, et ta ei ole soomlane, vaid väljamaalane. Tüdruk oli isegi šokis, kuna ta oli tugevates valudes ega lugenud, mis paberiga tegu on. Kui hommikul valu leevenes, siis ta sai alles lähemalt uurides aru,» rääkis Suursaar.

Pärast kiirabi lahkumist pidi Seemen kihlatu sõnul lihtsalt istuma ja ootama, mil valud üle lähevad. «Ta lihtsalt istus üleval ja kannatas,» ohkas ta. Nüüd on valu õnneks nõrgemaks jäänud ja naine kavatseb minna arsti vastuvõtule.

«Ma kardan, et Soome arstid on sealsete eestlastega varemgi nõnda teinud,» ütles Suursaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles