Kuidas märgata lapse nägemisprobleemi?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Mida varem saab lapsevanem jaole lapse nägemisprobleemile, seda kergemaks ja sageli efektiivsemaks kujuneb ravi.

Lapsi kimbutavad erinevad silmaprobleemid. Ekstreemsem variant on glaukoom, mille tagajärjel võib mõni laps jääda ka pimedaks. Seda haigust põhjustab silma siserõhu tõus, mis toob kaasa nägemisnärvi kahjustuse. Sagedasemad terviseprobleemid on aga kõõrdsilmsus, kehv nägemine ühe või mõlema silmaga ja amblüoopia ehk laisa silma sündroom. Kui silmahädasid lapseeas ravima ei hakata, siis toovad need kaasa jäädavad probleemid. Samuti takistavad probleemid silma arengut ning segavad suhtlemist ja õppimist.

Icahn meditsiinikooli oftalmoloogia professor doktor Shreya Prabhu selgitas, milliste sümptomite puhul peaks vanemad valvsad olema. Glaukoomi liike on erinevaid. Glaukoom võib olla kaasasündinud, mida esineb harva lastel.  See ilmneb kahe esimese eluaasta jooksul. Prabhu kinnitusel on glaukoomi tunnuseid üldjuhul lihtne avastada. «Lapsed ei soovi oma silmi valgusega avada, silma pind on hägune ja silm on vesine,» rääkis Prabhu. Osal lastel on ka ebatavaliselt suured silmad.

Samas ei ole kaasasündinud glaukoomil sageli ühtseid sümptomeid, sellistel puhkudel märkab glaukoomi vaid arst.

Kõige lihtsam on tähele panna muidugi kõõrdsilmust. Lapse kehvale nägemisele võib vanemal olla aga üsna keeruline jälile saada. Selleks tuleb regulaarselt silmaarsti kontrollis käia.  Samas on väga oluline nägemisprobleemile võimalikult vara jälile saada. Näiteks kaasasündinud glaukoomi saab ravida silmatilkade, ravimite või lõikusega. Kõõrdsilmust ravitakse spetsiaalsete prillidega või lõikusega. Halba nägemist aitavad korrigeerida prillid.

Laisa silma sündroomi tekkepõhjusteks on sageli varases lapsepõlves esinenud kõõrdsilmsus või refraktsioonihäired. Mõlemal juhul moodustub ajus kas kaks kattuvat kujutist või kaks väga erineva suurusega kujutist. Aju ei suuda kahest erinevast kujutisest ühte sobivat pilti kokku panna ning hakkab kasutama vaid ühest silmast tulevat visuaalset informatsiooni.

Lapse laiska silma suudetakse enamasti ravida kattes ajutiselt kinni terve silma ja sundides sel moel aju vastu võtma ka laisast silmast tulevat informatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles