Pühapäeval saab Tallinnas ja Narvas tasuta HIV-testi teha

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Pühapäeval, 16. mail on taaskord kõigil võimalik lasta end tasuta ja anonüümselt HIV suhtes testida. Testi peaks ürituse korraldajate sõnul tegema kindlasti iga inimene, kes on olnud kaitsmata seksuaalvahekorras. 


Testimistelgid püstitatakse Tallinnasse Tammsaare parki ning Narvasse Geneva Kultuurikeskuse ette.

Telgid on avatud kella 12–18 ning kasutusel on HIV-kiirtestid: veeniverd ei võeta ja vastuse saab mõne minuti jooksul. Testide usaldusväärsus on üle 99 protsendi.

Eestis on tuhandeid inimesi, kes ei tea, et on nakatunud HI-viirusega. HI-viirus võib inimese organismis olla pikka aega, ilma et endast kuidagi märku annaks.

Kui veel mõni aeg tagasi tähendas HIVi diagnoos kiiresti halvenevat tervist ja surma mõne aasta jooksul, siis kaasaegne meditsiin tagab nakatunutele täisväärtusliku elu. Eestis on HIVi ravi koos vajalike analüüsidega kõigile tasuta, sealhulgas ka neile, kel puudub haigekassakindlustus. 

Testimisürituse korraldab Eesti HIV-positiivsete Võrgustik koostöös Tervise Arengu Instituudiga, oma õla paneb alla ka Eesti ettevõtete koalitsioon HIV ja aidsi vastu. Testidega varustab ning rahaliselt toetab AIDS Healthcare Foundation.

Samade partnerite koostöös oli esmakordselt Eestis võimalik teha HIV-kiirteste ka läinud aasta lõpus. Kokku testiti kahel pärastlõunal Tammsaare pargis 330 inimest, neist kuus osutus esmapositiivseteks. 

16. mai on rahvusvaheline tähtpäev: iga aasta mai kolmandal pühapäeval meenutatakse paljudes riikides üle maailma kõiki neid, kes on surnud aidsi ning avaldatakse toetust HIV ja aidsiga elavatele inimestele.

Lisaks Tallinnale ja Narvale tähistatakse mälestuspäeva ka Jõhvis Keskväljakul ning Tartus Pirogovi ausamba juures. Kõigis linnades lennutatakse kell 14 taeva poole valged õhupallid. 

HIV-testimisele juhib tähelepanu ka teavituskampaania, mis algab 24. mail. Kampaania raames pakutakse kiirtestimise võimalust juuni alguses veel viies Eesti suuremas linnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles