Eesti noormees sattus Austraalias raskesse õnnetusse

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi Austraalias. Illustratiivne foto.
Kiirabi Austraalias. Illustratiivne foto. Foto: AFP/SCANPIX

27-aastane Eesti noormees hüppas õnnetult peaga vastu basseini põhja nii, et viga sai kael ning hetkel lamab noormees Austraalia haiglas. Välisministeerium ning Eesti peakonsulaat Sydneys on õnnetusest teadlikud.

Postimehe poole pöördus noormehe ema. «Ma tahan kõigile, kes suunduvad välisriikidesse, südamele panna, et kindlustuspoliisi peab tagataskus kandma. See on parim, mis te enda, pere ja kogukonna heaks teha saate. Kui teil puudub kindlustus, siis olete kaitsetud. Raviteenused välisriikides kujunevad väga kalliks,» rääkis ema (täisnimi toimetusele teada).

Tema pojaga juhtus õnnetus 16. novembril, mil poeg hüppas peaga vastu basseini põhja ja vigastas kaela. «Operatsiooni ta elas ilusti üle. Teatud ihuliikmed tal praegu liiguvad ja närvipunktid on terved, mis annab lootust, et ta taastub. Paranemine võib olla aastate küsimus,» rääkis ema, kelle sõnul lebab poeg hetkel Austraalias liikumatuna haiglas. Näiteks helistamiseks peab keegi telefoninumbri poja eest valima.

Hetkel ei saa noormeest veel kodumaale transportida. Ema sõnul tuleb oodata seisundi paranemist hinnanguliselt kolm-neli kuud ning ka siis peavad meditsiinitöötajad saatma tulema.

Noormehel möödus Austraalias viibimisest septembris aasta, ent ta sai viisale pikendust teiseks aastaks. Ta on Eesti ülikoolis akadeemilisel puhkusel ja kogus Austraalias töötades raha, et siin õpinguid jätkata ja õppelaen tasuda.

Ema ei tea hetkel, kas pojal oli olemas mingisugune kehtiv kindlustus. «Minult on vaid küsitud, et mis summas olen nõus hüvitama ravi,» ohkas ema.

Ravi kujuneb väga kalliks

Ametkonnad on nõustanud Eesti kodanikku ja tema lähedasi kohalike ametiasutustega suhtlemisel Austraalias.

«Välisministeerium ja Eesti peakonsul saavad vajadusel aidata organiseerida kannatanu tagasipöördumist Eestisse. Meditsiinilise transpordi tingimused sõltuvad patsiendi seisukorrast ja raviarstide ettekirjutustest. Samuti saab välisministeerium vajadusel vahendada õnnetusse sattunule rahalise abi andmist tema perelt või sõpradelt,» kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov.

Tema kinnitusel on haiglaravi kulu välisriikides ja meditsiinilise transpordi maksumus Eestisse väga suur ning selliste juhtumite korral on inimestel abi reisikindlustusest.«Kui reisikindlustus puudub, jäävad ootamatu haigestumise või õnnetusjuhtumi korral tekkivad kulud inimese või tema lähedaste kanda,» nentis Sudakov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles