Itaalia delikatesse ähvardab häbimärgistamine

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia oliiviõli ja mozarella juust said Inglismaal külge eriti rasvase toiduaine märgise.
Itaalia oliiviõli ja mozarella juust said Inglismaal külge eriti rasvase toiduaine märgise. Foto: SCANPIX

Itaallased on ärevil, sest nende tuntud delikatessid nagu oliiviõli ja juust on Suurbritannias kasutusel oleva n-ö foorimärgistuse süsteemis saanud pakendile punase märgi, mis soovitab neid rasvasuse tõttu vältida. Ülekaalulisusevastane debatt on nüüd jõudnud Brüsselisse.

Briti parlament teatas juunis, et riigis võetakse kasutusele värviline toiduainete märgistamise süsteem, mis keskendub soola ja rasvasuse tähistamisele, et vähendada ülekaalulisust, kirjutab Local.

Teisipäeval tõstatas Itaalia selle teema Euroopa Liidu Nõukogus, sest selline märgistus kahjustab Itaalia toiduainete, nagu oliiviõli, importi Suurbritanniasse. Itaaliat toetavad selles küsimuses Prantsusmaa, Kreeka ja Hispaania. Oliiviõli, mis aitab vältida Alzheimerit ja vähki, on brittide süsteemis saanud endale külge punase märgi, mis näitab, et toode on väga rasvane.

Itaalia tervishoiuminister  Beatrice Lorenzin käis sel teemal eelmisel nädalal Londonis läbirääkimistel. «Tarbijate hirmutamine on vale,» kinnitas Lorenzin ja lisas, et selle asemel tuleks Vahemere dieeti hoopis propageerida.

Suurbritannia terviseamet teatas, et punane märgis tähendab, et  toode on väga rasvane, sisaldab küllastunud rasvhappeid, soola, suhkrut ning seda tasuks vältida.

Euroopa tervisevolinik Tonio Borg lubas, et jälgib süsteemi arengut. «Euroopa Liidu seadusandlus lubab igal riigil kehtestada sarnaseid meetmeid. Praeguse info kohaselt pole meil põhjust arvata, et veel midagi sellist juhtub,» sõnas ta. Borg lisas, et «me ei pelga sekkuda» juhul, kui selles märgistamissüsteemis peaks ilmnema mõni rikkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles