Soome toiduohutusamet: lapsed söövad liiga palju vorsti

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nitriteid leidub näiteks viinerites ja sardellides.
Nitriteid leidub näiteks viinerites ja sardellides. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Soome toiduohutusamet Evira selgitas välja, et rohkem kui kümme protsenti Soome lastest tarbib ülemäära suures koguses nitritit. Evira hinnangul peaksid lapsed seetõttu vähem vorsti ja viinerit sööma.

Evira uuringu kohaselt tarbib 14 protsenti 3-aastaseid ning 11 protsenti 6-aastaseid rohkem nitritit, kui päevas soovitatakse, kirjutab Yle.

Naatriumnitritit saadakse vorstist, mistõttu soovitab Evira, et 1- ja 2-aastased lapsed ei sööks vorsti nädalas rohkem kui ühe korra.

Evira hinnangul ei tohiks alla aastased lapsed töödeldud lihatooteid üldse süüa. Kooliealised lapsed võiksid tarbida maksimaalset 150 grammi vorsti nädalas.

Nitritit kasutatakse toidutööstuses, sest see tagab lihatoodetele vajaliku säilivusaja. Selle suures koguses tarvitamist seostatakse diabeedi, südamehaiguste ja vähiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles