Pähklid langetavad kolesteroolitaset

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pähkel.
Kreeka pähkel. Foto: SCANPIX

Varasemate teadusuuringute põhjal tehtud analüüs näitab, et regulaarne pähklite söömine aitab vere kolesteroolisisaldust vähendada.

Vaatluse alla võeti 25 varasemat uuringut, milles oli osalenud üle 600 inimese, kirjutab BBC News.

Selgus, et kui süüa päevas 67 grammi pähkleid, väheneb kolesterooli hulk veres 7,4 protsendi võrra.

Avastuse teinud USA uurijad Loma Linda ülikoolist usuvad, et põhjus peitub selles, et pähklid takistavad kolesterooli imedumist. Erinevad pähklisordid andsid sama hea tulemuse, kuid uurijate sõnul tuleks vältida suhkru või soolaga kaetud pähkleid.

Uuringutes osalenud inimesed sõid kolme kuni kaheksa nädala pikkuse perioodi jooksul keskmiselt 67 grammi pähkleid päevas. Lisaks kolesteroolitaseme vähenemisele kahenes pähklite mõjul veres ka südamehaigusi põhjustava triglütseriidi sisaldus.

Uurijad märkisid aga, et ülekaaluliste inimeste puhul oli pähklite positiivne mõju nõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles