Tadžikistani lastehalvatuse puhang levis Venemaale

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani poissi vaktsineeritakse lastehalvatustõve vastu.
Tadžikistani poissi vaktsineeritakse lastehalvatustõve vastu. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Tadžikistani lastehalvatustõve puhang võtnud rahvusvahelise ulatuse - seal viibinud lapsed on kandnud metsikud esimest tüüpi polioviirused ka Venemaale.


Terviseameti andmeil haigestus 13. mail Irkutski oblasti Angarski linnas poliomüeliiti üheksa kuune tütarlaps, kes saabus koos vanematega Tadžikistanist. Samal päeval pandi Moskvas poliomüeliidi kahtluse diagnoos üheksa kuusele lapsele, kes koos tadžiki immigrantidest perega viibis samuti Tadžikistanis.

Vene Föderatsioon on kehtestanud reisimise ja kaubavahetuse piirangud, mida WHO ei soovita kehtestada – keelanud kuivatatud puuviljade ja pähklite impordi ning kuni kuue aastaste laste Tadžikistanist Vene Föderatsiooni reisivate laste sissesõidu.

Tadžikistanis on 14. mai seisuga registreeritud 298 ägeda lõdva halvatuse juhtu valdavalt kuni kuue aasta vanustel lastel ning 15 surmajuhtu. Ägeda lõdva halvatuse juhte on registreeritud ka naaberriigis Usbekistanis Tadžikistaniga piirnevates rajoonides.

Senini ei ole WHO kinnitanud, millisest riigist – Indiast, Pakistanist või Afganistanist – on pärit Tadžikistanis lastehalvatustõve puhangu põhjustanud metsik polioviirus.

Terviseamet tuletab meelde, et Eestis on poliomüeliidi vastu vaktsineerimata 7869 last vanuses neli kuud kuni 14 aastat.

2009. aastal vaktsineeriti poliomüeliidi-vastu 95,3 protsenti ühe-aastastest lastest ja 96 protsenti 2-aastastest. Aasta varem oli läbi viidud vaktsineerimiste arv mõnevõrra madalam.


Terviseamet soovitab Tadžikistani reisivatel isikutel:

• Kontrollida oma poliomüeliidi vastase vaktsineerimise andmeid perearsti juures ning juhul, kui isikut ei ole viimase 10 aasta jooksul poliomüeliidi vastu vaktsineeritud, teha kindlasti korduvvaktsineerimine ühe annusega.
• Tadžikistani viibimisel täita hoolikalt hügieeni nõudeid, sest poliomüeliidi viirused levivad eeskätt saastunud käte ja esemetega.
• Lastevanematel kontrollida perearsti juures, kas nende laps(ed) on ettenähtud korras ja õigeaegselt vaktsineeritud lastehalvatustõve (poliomüeliidi) vastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles