Uuring: sinine valgus mõjub kohvist paremini

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootslased on maailmas üks kõige enam kohvi joovaid rahvaid, kuid nüüd on leitud märksa parem moodus erksana püsimiseks.

Sinine valgus võib suurendada kognitiivseid funktsioone ja hoida inimest erksamana kui kohv, selgus hiljutisest Rootsi teadlaste uuringust, kirjutab Local.

«Sinist valgust saaks kasutada erinevates tööolukordades, kus on vaja püsida ärkvel,» rääkis uurimise juht Martyn Beaven. Uuringu käigus kontrolliti katseisikute ärksust ja kognitiivseid funktsioone erinevates olukordades.  Katse ajal olid nad valges valguses, ühel korral pakuti neile kohvi (240 mg kofeiini), teisel juhul said nad jooki ilma kofeiinita. Ka sinises valguses olles said nad ühel juhil kofeiini ja teisel juhul platseebot.

Nii sinine valgus kui ka kofeiin parandasid reaktsiooniaega, otsustusvõimet ja täpsust. Häiriva teguri korral muutusid aga kofeiini tarvitajad kõhklevaks. Ainult sinise valguse kasutamisel olid tulemused kõige paremad. Huvitava tõsiasjana leiti ka, et sinine valgus mõjutas kõige enam siniste silmadega katseisikuid.

Uuringu viisid läbi Rootsi rahvuslik talispordikeskus ja Kesk-Rootsi ülikool (Mittuniversitetet).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles