B-ja C-hepatiit viivad aastas hauda üle miljoni inimese

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C-hepatiiti nimetetakse vaikseks tapjaks, sest võib põhjustada tõsiseid maksakahjustusi. Pildil üleilmse hepatiidiliidu kampaaniaplakat.
C-hepatiiti nimetetakse vaikseks tapjaks, sest võib põhjustada tõsiseid maksakahjustusi. Pildil üleilmse hepatiidiliidu kampaaniaplakat. Foto: World Hepatitis Alliance

Täna, 19 mail tähistatakse üleilmset hepatiidipäeva, mil maailma hepatiidiliit juhib tähelepanu faktile, et arvestuslikult on iga 12. inimene nakatunud B- või C-viirushepatiiti ning need kaks haigust röövivad aastas rohkem kui miljoni inimese elu.

Eesti elanikkonnast on hinnanguliselt C-hepatiiti nakatunud 1,5 protsenti ehk üle 20 000 inimese. Enamikul nakatunutest kujuneb välja krooniline C-hepatiit, mida on nimetatud ka vaikseks tapjaks, sest haiguse kulg võib põhjustada tõsist maksakahjustust tsirroosist kuni maksavähini, mis omakorda võib viia eluohtlike tüsistuste tekkeni.

Kuna enamasti ei avaldu haigusnähud kohe pärast nakatumist, vaid alles aastate jooksul, pole paljud nakatunud oma haigusest teadlikud.

Viirushepatiiti võib põhimõtteliselt nakatuda iga inimene, kuid eriti ohustatud on kõik, kellel on tätoveering, kõrva-, nina-, naba- või mõni muu rõngas, tehtud vereülekandeid enne 1994. aastat või olnud kokkupuuteid verega. Erilise riskigrupi moodustavad veel süstivad narkomaanid ja kokaiinitarvitajad.

«Mina nakatusin C-hepatiiti musta tätoveerimispüstoli tõttu 1978. aasta aprillis Antwerpenis. Paljusid ootab samasugune saatus, kui maailm ei tee oma silmi lahti,» kirjutas hepatiidiliidu lehel aastaid hepatiidiga elanud Harr Hollandist.

«See tundus ebaõiglane, sest olin alati elanud tervislikult ja mitte kunagi uimasteid tarvitanud. See on põhimõtteliselt vere kaudu leviv viirus ja ma ei suutnud aru saada, kuidas ma selle sain,» kirjeldas samas oma tundeid pärast C-hepatiidi diagnoosi kuulmist 51-aastane Sarah Hamilton.

Rohkem lugusid ja infot hepatiidi kohta saab lugeda hepatiidiliidu veebilehelt www.worldhepatitisalliance.org, eestikeelset infot hepatiidist pakub ravimifirma Roche toetusel loodud hepatiit.net.

Ülemaailmset hepatiidipäeva tähistatakse alates 2008. aastast patsiendiorganisatsioone ja muid gruppe koondava maailma hepatiidiliidu (World Hepatitis Alliance) eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles