Miks tekivad silmade alla tüütud tursed?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Tartu Ülikooli kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk selgitab, et turseid silma alla võib põhjustada näiteks ühekülgne toitumine või mõni haigus.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) portaalis toitumine.ee kurdab 60aastane naine, et tal on pidevalt tursed silmade all.

«Olen terve ja viimastel aastatel jälgin väga tervisliku toitumise reegleid, loen vastavat kirjandust. Tean, et tursed tekivad kaaliumi ja vitamiini B1 puudusest. Olen püüdnud süüa kaaliumirikkaid toiduaineid (kartulid, banaanid, rosinad, läätsed jms). Pole aidanud teekompressid, kartulikompressid ega jääkotikesed,» kurdab inimene.

Probleem on esteetiline, kuna naist, kes alkoholi ei tarvita, süüdistatakse liigses joomises.  

«Olen muidu sale, liikuv, sportlik ja terve, aga need tursed! Mida teha? Vereanalüüsid, uriinianalüüs olid mõni kuu tagasi korras,» kirjutas inimene.

«Vedeliku tasakaalu regulatsioon toimub naatriumi, kaaliumi ja nende soolade osmootse rõhu kaudu. Vee ainevahetus võib häiruda südame- või neeruhaiguse korral.  Kehakaalu muutused võivad mõjutada  kudede vedelikutaset,» selgitas Tartu Ülikooli kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk

«Ühekülgne kaaliumirikas dieet ei ole sobiv, kuna see koormab neerusid. Soovitan toituda mitmekesiselt, kuid mõõdukalt ja  konsulteerida perearstiga, et välistada neeruhaiguse  või südamehaiguse olemasolu,» lisas Kiisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles