Puugihaigus võttis aastavahetusel mehelt elu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige sagedamini varitsevad puugid inimest umbes põlvekõrguses rohus.
Kõige sagedamini varitsevad puugid inimest umbes põlvekõrguses rohus. Foto: SCANPIX

Saaremaal möödunud aasta novembris diagnoositud kahest puukentsefaliidi haigusjuhust lõppes üks aastavahetusel surmaga.

Kuigi sooja talve puuke on liikvel vähem kui näiteks üle-eelmisel aastavahetusel, on neid siiski sedavõrd, et inimesed võiksid ettevaatusabinõusid kasutada, kirjutab Meie Maa.

Terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduses on registreeritud novembris 15 ja detsembris seitse puukborrelioosi haigusjuhtu, teatas terviseameti epidemioloogia peaspetsialist Inge Balin.

Lisaks diagnoositi novembris kaks puukentsefaliidi haigusjuhtu, millest üks lõppes aastavahetusel surmaga. Tegu oli meesterahvaga.

«Puukentsefaliit kui viirushaigus ongi neist kahest ohtlikum. Borrelioosi me haiglas üldse ei ravigi. Kuid surmajuhtum leidis tõepoolest aset meie haiglas nädalapäevad tagasi,» sõnas Kuressaare haigla ravijuht Marje Nelis.

Nelis toonitas, et kindlasti pole vaja õhutada puugipaanikat. Samas soovitas ta just entsefaliidi ärahoidmiseks inimesi end vaktsineerida lasta. «Lased ära teha ja kunagi enam ei saa seda ohtlikku haigust. Borrelioos võib tulla ja minna, uuesti ja uuesti – sellega on lihtsam, aga entsefaliidi eest tuleb inimesi hoiatada.»

Mõne aasta tagune statistika tegi kindlaks, et suurim puukborrelioosi oht varitseb Saaremaal. Samas on tuvastatud, et keskmiselt on puugid Saaremaal tervemad kui mujal ehk nad ei ole Borrelia-positiivsed.

Sel aastal seitse haigestumist

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri kommenteeris Tarbija24-le, et puukentsefaliiti registreeriti Eestis 2013. aasta novembris seitse ja detsembris kaks haigusjuhtu. Selle aasta jaanuaris senistel andmetel entsefaliiti haigestumist esinenud ei ole.

Puukborrelioosi haigestumisi oli kogu Eestis mullu novembris 101 ja detsembris 50 juhtu. Jaanuaris on eilse, 7. jaanuari seisuga registreeritud seitse borrelioosi haigestumist.

Saluri kinnitusel ei ole terviseameti senistel andmetel registreeritud eelmisel aastal ühtegi entsefaliidi surmajuhtu. Kuressaare surmajuhu kohta ametil andmed puuduvad.

Terviseameti statistikast nähtub, et vaatamata soojale sügis-talvele, on sel aastal puuknakkusi registreeritud mõnevõrra vähem kui paaril eelneval aastal. «Mis on haigestumise vähenemise taga, seda ei oska praegu täpsemalt kommenteerida,» ütles Saluri.

Puukentsefaliiti haigestunuid oli Eestis mullu 112, tunamullu oli selleks arvuks 178 ja 2011. aastal 250. Puukborrelioosi haigestunuid oli 2013. aastal 1082, tunamullu 1546 ja 2011. aastal 2303.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles