Eestis alustasid tööd esimesed peavaluõed

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu korral ei tasu kohe valuvaigisteid võtta.
Peavalu korral ei tasu kohe valuvaigisteid võtta. Foto: Peeter Kümmel/ Sakala

Mullu detsembris alustasid Tartu Ülikooli kliinikumi närvikliinikus tööd peavaluõed, kelle vastuvõtule saab suunata sagedaste ja krooniliste peavalude all kannatavaid patsiente üle Eesti.

Senini puudus Eestis vastav õenduse haru, mis spetsiifiliselt käsitleks ühe kõige arvukama ambulatoorse patsientuurigrupi vajadusi, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

«Hetkel on meie silmis kogemuste ja teadmiste esimene väljund Eestis peavaluõdede vastuvõtt edukalt tööle saada. Kui meil endal on kindlam visioon olemas, kuidas täpselt edasi minna, siis seejärel seda teadmist ka teiste õdedega jagada,» rääkis peavaluõde Triinu Kurvits.

«Eestis peaks olema rohkem õdesid, kes oskaksid tegeleda peavalu patsientidega. Unistus oleks korraldada ka Taani eeskujul peavalukooli, see aitaks jõuda efektiivsemalt ja kiiremalt peavalude all kannatavate inimesteni,» lisas ta.

Peavaluõdede spetsialiseeritud vastuvõtud toimuvad Tartu Ülikooli kliinikumi närvikliinikus kaks korda nädalas. Vastuvõtuks on vajalik saatekiri. 

Tartu Ülikooli kliinikumi närvikliiniku meditsiiniõed Kristi Rätsepso ja Triinu Kurvits viibisid Eesti Peavalu Seltsi (EPS) rahvusvahelise koostöö käigus mullu oktoobris erialasel täiendusel peavalu valdkonna maailma tippkeskuste hulka kuuluvas Taani Peavalu Keskuses.

Peavaluõde Kristi Rätsepso selgitas, et nad nägid, kuidas töötavad sealsed peavalukoolid ning kuidas tegeleb haigega füsioterapeut. Teoreetiline osa andis suurepärase võimaluse tutvuda teiste riikide (Taani, Rootsi, Norra ja Suurbritannia) peavaluõdede tööga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles