Arst, kellele võib helistada isegi öösel

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu valiti aasta arstiks Läänemaa haigla lastearst Alge Vare.
Tänavu valiti aasta arstiks Läänemaa haigla lastearst Alge Vare. Foto: Andres Haabu

Läänemaa haigla lastearsti, tänavu aasta arstiks valitud doktor Alge Varet (48) kirjeldatakse kui väga rahulikku ja südamlikku inimest.

Tagasihoidliku, ent positiivsusest pakatava dr Alge Vare kohta jätkub nii kolleegidel kui patsientidel vaid häid sõnu. Teda peetakse tõeliseks oma ala spetsialistiks. «Müstiline, lihtsalt müstiline, kuidas dr Vare südamega asja juures on. Uskumatu, aga ta on meile helistanud pärast tööpäeva lõppu, et uurida, kas lapsel hakkas parem,» rääkis Haapsalu elanik Elor Laanesoo.

«Dr Vare on arst, kellele võib helistada isegi öösel, näiteks helistas üks meie pere tuttav talle lapse murega nädalavahetusel kell kolm öösel, dr Vare võttis telefoni vastu ega kurjustanud üldse,» märkis Laanesoo, kelle sõnul dr Vare kiirgab soojust ja südamlikkust.

Laanesoo on dr Vare juures OÜs Peretohter käinud 2012. aasta juulist, mil sündis tema tütar Brita-Eliise. Ühel nädalavahetuse õhtul helistas Laanesoo dr Varele. Laps oli haige ja mure suur. Järgmise päeva vastuvõtul olevat dr Vare mehele kurtnud, et polevat öö otsa magada saanud, mõelnud vaid pisikesele Brita-Eliisele.

«Ta on tõeline õnn meie lastele Haapsalu linnas!» leidis Laanesoo. Tema sõnul ei karda dr Varet ükski laps, kõik võtvat ta kohe omaks. Üks väärt omadus on rahulikkus, millega dr Vare suudab ka kõige ärevamad lapsevanemad maha rahustada.

Patsientide kiitust peab dr Vare arstile kõige suuremaks rõõmuks ja tunnustuseks. «See annab uue jõu ja energia ning on märk sellest, et olen teinud oma tööd pühendumusega. Kui mõni asi on hästi korda läinud, olen väga õnnelik,» lausus dr Vare, kelle sõnul tuli talle aasta arsti tiitel suure üllatusena.

«Ega ma oskagi öelda, miks mind valiti. Mul on mitu töökohta ja palju patsiente, võib-olla mõnele neist siis meeldin… Ehk ka seetõttu, et kuulan inimesed ära,» jäi dr Vare tagasihoidlikuks.

Vare sõnul on tema töös nauditav see, et on võimalus ravida lapsi ning puudub rutiin – iga päev on uus ja põnev. «See on tore, et lapsed saavad enamasti kiiresti terveks, ja nad ka ei virise kunagi ilmaasjata,» sõnas kolme lapse ema. Eriala valis ta omal ajal põhjusel, et «see tundus lihtsalt väga huvitav».

Nende 22 aasta jooksul, mil Vare on lastearstina töötanud, on arstiteaduses palju muutunud. «Juurde on tulnud kaasaegsed uuringuvõimalused, oleme uusi teadmisi saanud – uuri­me rohkem ja paneme täpsemaid diagnoose,» kirjeldas Vare. Just pidev teadmiste omandamine, et mitte rongist maha jääda, muudabki dr Vare sõnul tema töö põnevaks ja rutiinivabaks.

Kõige suuremaks probleemiks meditsiinis peab ta praegu arstide nappust, kuidas aga seda probleemi lahendada, ta ei tea. «Kahtlen, et Haapsalusse väga palju noori arste tuleb, või kas üldse tuleb.»

Vahel harva on Vare tundnud, et on väsinud ja enam ei jaksa. Et aga välismaale parematele jahimaadele minna, pole tal mõttessegi tulnud. Haapsalus on tema kodu, kust ta lahkuda ei soovi.

Vare üheks suureks ja pea ainsaks unistuseks on, et Haapsalu lapsed oleksid kõige tervemad ja õnnelikumad.

Tavaliselt on aasta arstideks valitud suurte haiglate arstid kas Tallinnast või Tartust. «Meile sümpatiseeris, et tegemist on Läänemaal töötava lastearstiga, kes on seda tööd teinud juba 22 aastat, kes teeb oma tööd südamega ja tahab seda ka edaspidi teha,» põhjendas valikut Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees doktor Eero Merilind.

Aasta arst valiti tänavu kaheteistkümnendat korda. Kandidaate esitati mullu terviseportaalis www.arst.ee üle 259 enam kui 700 patsiendi poolt.


Kommentaar

Katrin Raidla

Läänemaa haigla lastearst, kolleeg

Kolleegide seas on doktor Alge Vare väga hinnatud spetsialist. Ta on hea inimene, väga abivalmis. Kui keegi midagi vajab, siis ruttab ta appi. Sõbralik, kindlasti väga sõbralik inimene. Oleme kolleegid olnud aastast 1991 ning kohe esimesest päevast hästi läbi saanud. Meil on enamasti ühesugused vaated, täiendame teineteist. Temaga on iga päev huvitav koos olla. Ta armastab oma eriala ja armastab lapsi. Samas muretsen, et ta annab endast liiga palju ära, ta peaks end rohkem hoidma. Alge Vare on aasta arsti tiitli igal juhul ära teeninud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles