Suur uuring: tavaline mobiilikasutamine ei tekita vähki

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: AFP Photo / Scanpix

Mobiiltelefonide ja ajuvähi seoseid käsitlenud ulatusliku uuringu tulemused jõudsid hiljuti avalikkuse ette, selgus, et tavaline igapäevane mobiili kasutamine vähiriski ei tõsta.

Samas osutas uuring sellele, et kõige innukamate mobiilikasutajate vähki haigestumise risk on siiski teistega võrreldes kõrgem, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Nimelt oli kümnel protsendil kõige rohkem mobiiltelefoniga rääkivatest inimestest 15 protsenti kõrgem meningioomi ja 40 protsenti kõrgem glioomi haigestumise riski. Kasvaja tekkimise oht oli samal poolel, millise kõrvaga on harjutud kõnesid kuulama.

Uuringu tegi Maailma Terviseorganisatsiooni vähiuuringute agentuuri juhitav konsortsium INTERPHONE. Uuringus küsitleti 2708 inimest, kes põevad glioomi ja 2409, kellel on meningioom. Tervete võrdlusrühmas oli 7658 inimest.

Senised inimestel tehtud uuringud pole suutnud tõestada mobiiltelefoni kasutamise ja vähi seoseid.

Samuti pole mobiiltelefoni kasutuselevõtust alates olnud vähistatistikas märki ajukasvatajate arvu sagenemisest. Kuid hetkel on kasutuses andmed vaid 15 aasta kohta ning ka antud uuring rõhutab, et pikaajaliste riskide kohta on tarvis teha täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles