Kontaktläätsed võivad kaasa tuua valuliku põletiku

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmaarst Merle Piik ütleb, et mida lühemaks ajaks on läätsed mõeldud, seda sõbralikumad on need silmale.
Silmaarst Merle Piik ütleb, et mida lühemaks ajaks on läätsed mõeldud, seda sõbralikumad on need silmale. Foto: Ants ­Liigus / Pärnu Postimees

Vead kontaktläätsede kandmisel või hooldusel võivad põhjustada sarvkesta probleeme. Kõige ohtlikum on sarvkesta mikroobne põletik ehk keratiit.

Keratiiti võivad põhjustada mitmesugused mikroobid ja ka algloomad, kinnitab läätsed.com-i silmaarst Merle Piik. Mikroobidele meeldib elada just silma ja läätse vahel, kus nad põhjustavad valulikku keratiiti, mis halvimal juhul võib lõppeda nägemise kaotusega.

Keratiidi sümptomid on Piigi sõnul valguskartus, nägemise hägustumine, limane või mädane eritis silmast, silma punetus, valu ja laugude turse.

Kontaktläätsede vale kandmine võib põhjustada veel näiteks silma ägedat punetust, sarvkesta perifeerseid haavandeid ning sarvkesta pindmisi vigastusi. Kõigi nende probleemide korral on silm punane, esineb valu, rohkem või vähem valguskartust, hõõrumistunnet ja pisaravoolu.

Soovitusi läätsekandjatele

  • Tehke nädalas üks läätsevaba päev.
  • Ärge kasutage läätsi, kui põete külmetushaigust.
  • Tugeva päikesekiirguse käes hakkavad kontaktläätsed kuivama, seetõttu tuleb rannas kasutada päikeseprille ja niisutavaid tilku.
  • Arvutit kasutades tuleb tarvitada niisutavaid tilku, sest arvutiga töötades pilgutatakse silmi vähem.
  • Asetage läätsed silma enne kosmeetika kasutamist. Eemaldage läätsed silmast enne silmade puhastamist meigist. Vaadake, et seep, kosmeetika või muud keemilised ained ei satuks läätsele. Olege ettevaatlik aerosooljuukselakkidega – lakk ladestub läätse pinnal ja rikub läätse.
  • Kandke puhta lahusega täidetud konteinerit alati kaasas.
  • Pärast läätsede silma panekut loputage konteiner hooldusvahendiga ja laske õhu käes kuivada.
  • Ärge kasutage ühel ajal erinevaid hooldusvahendeid.
  • Kui te läätse ei kasuta, võite selle jätta konteinerisse puhtasse hooldusvahendisse mitmeks nädalaks. Jälgida tuleb, et lääts ei kuivaks.

             Allikas: läätsed.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles