Noort ema jooksutati ühest EMOst teise

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Raplamaal elaval hiljuti sünnitanud noorel naisel tuli tugevate valude käes kannatades läbi sõita mitme haigla erakorralise abi osakonnast, enne kui talle anti valuvaigistit.

«Mul olid alakõhus tugevad valud  ja helistasin perearsti nõuandetelefonile, sealt öeldi, et äkki on hemorroidid ja soovitati kindlasti kiirabisse minna,» rääkis poolteist kuud tagasi emaks saanud Heilika Tarbija24'le. Uus ilmakodanik jäi isaga koju ja naine tuli esmalt Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Arsti juurde pääsemist tuli oodata paar tundi.Kui naine lõpuks operatsioonilt tulnud tohtri jutule pääses, siis uuris meedik, kus naine sünnitas ja soovitas samasse sünnitusmajja pöörduda, kuna tema pole pädev ravima. Naine sõitis edasi Pelgulinna haiglasse, kus ta üle vaadati ja kinnitati, et sünnitusejärgselt tehtud õmblustega on kõik korras. Kuna sünnitusmaja arst kahtlustas pimesoolepõletikku, siis suunas ta naise edasi lähedalasuva Meremeeste haigla erakorralise vastuvõtu osakonda. Heilika sõnul võtsid teda seal vastu kaks suitsetavat naist, kellest üks  enne temaga tegelema hakkamist suitsu ära lõpetas.  «Rääkisin oma loo ära ja ütlesin, et ootasin Mustamäel kaua, siis kutsuti kohale veel üks arst, näidati seinale ja öeldi, et neil on ka ooteaeg,» meenutas naine. Kui PERHi EMOs oli palju teisi ootajaid, siis Meremeeste haiglas ta teisi ei märganud.

Naine rääkis, et kodus ootab teda imik, keda on vaja rinnaga toita. Seepeale olid arstid soovitanud tal lapse linna tuua, haiglas ära toita ja siis koju saata. «Ma olen Raplamaalt, tund aega sõidutame last Tallinna ja siis jälle tagasi, sellel ei ole ju mõtet,» oli naine nördinud. Ta võttis oma dokumendid ja läks tagasi Mustamäele.  Seal sai ta valuvaigisti ja saadeti koju soovitusega minna perearsti juurde. «Veerand üks öösel jõudsin ma PERHi ja koju tagasi sain ma pool viis, kogu see aeg pidi mu väike laps mind ootama,» oli naine veel järgmisel päevalgi solvunud. Samal päeval sai ta perearsti juurde, kes naise öistest rännakutest kuuldes muigas ja talle retseptiravimi välja kirjutas.

Lääne-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Diana Lorentsi sõnul jõudis patsient 13. jaanuaril kell 3.30  registratuuri, kus teda võttis vastu EMO registraator. «Patsient oli suunatud EMOsse Pelgulinna sünnitushaigla günekoloogi poolt lisauuringuteks. Küsimusele, kui palju võtab uuring aega, vastas registraator, et võiks võtta kaks tundi,» selgitas Lorents. Ta toonitas, et  jutt oli uuringutest, mitte ooteajast EMOs. Lorentsi sõnul viibisid sel ajal  EMO jälgimissaalis uuringutel ja ravil ka teised abivajajad, keda registratuurist ei ole näha.

«Kui patsient ütles, et tal on kodus vastsündinud imik, siis registraator tõepoolest pakkus võimalust sõita koju ja laps kaasa võtta,» rääkis haigla esindaja.  Kui selgus, et patsient elab Raplamaal, siis kutsuti registratuuri valvearst. Arstiga rääkides tuli välja, et  patsient oli suunatud Pelgulinna haiglasse PERHi EMOst ning väidetavalt oli ka instrueeritud, et juhul kui tal günekoloogilist haigust ei leidu, siis ta tuleks PERHi tagasi. «Patsiendi juuresolekul helistas valvearst PERHi olukorra täpsustamiseks.  PERHi töötaja kinnitusel patsient tõepoolest oli oodatud tagasi,» ütles Lorents.  Tema sõnul soovitati seejärel naisel Mustamäele tagasi minna.

«Meil on äärmiselt kahju, et patsient pidi läbi sõitma mitu raviasutust, seda enam, et kõik toimus keset ööd. Tunnistame, et antud juhtumi meditsiinilise logistika skeem oli halb. Vabandame väga patsiendi ees tekitatud ebameeldivuste ja ebamugavuste pärast. Täiesti kindlasti oli antud juhtum analoogiliste juhtumite vältimiseks õpetlikuks näiteks.,» sõnas Lorents.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles