Ravimireklaamide hoiatustekste loetakse liiga kiiresti

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimireklaam.
Ravimireklaam. Foto: Toomas Huik / Postimees

Üldsusele suunatud ravimireklaamide puhul on endiselt probleemiks teles nõutava hoiatusteksti puudumine või selle liiga kiire ettelugemine.

Ravimiamet tegi mullu 27 ettekirjutust ravimireklaami nõuete rikkumise kohta - kahel korral reklaami keelustamiseks, kuna üldsusele suunatud reklaamis puudub nõutud hoiatustekst, kolmel korral esitati telereklaamides nõutav hoiatutekst aga liiga kiiresti, teatas ravimiamet.

Ravimiamet selgitas, et hoiatusteksti tuleb esitada nii, et patsiendi tähelepanu oleks ravimi suhtes tagatud ning et see rõhutab vajadust enne selle kasutamist lugeda pakendi infolehte või pidada nõu oma arsti või apteekriga. Hoiatusteksti kiire ettelugemine telereklaamis ning väikses või heledas kirjas trükireklaamis seda eesmärki ei täida.

Tõsisemateks rikkumisteks oli möödunud aastal retseptiravimite reklaami avalikustamine üldsusele, millest kolmel korral oli tegemist botulismitoksiini täitesüstide reklaamiga ilukliinikute veebilehel.

Jätkuvalt on peamiseks rikkumiseks ravimi omaduste kokkuvõttega kooskõlas mitteoleva teabe avalikustamine. Neljal korral on reklaamitud ravimit, millel puudub Eestis kehtiv ravimi müügiluba, nendest kahel juhul on tegemist vedelat nikotiini sisaldava müügiloata ravimi reklaamiga.

Tosin ettevõtet said ametilt ettekirjutuse, kuna ei esitanud ravimireklaami aruannet.

Ravimiamet tegi mullu reklaamirikkumisi puudutavates väärteoasjades kaks lahendit, milles ühe puhul otsustas amet määrata eraisikule rahatrahvi 500 eurot, teine väärteoasi lõpetati otstarbekuse kaalutlusel.

Ravimiamet jälgib igapäevaselt trükimeedias ja teles avalikustatud ravimireklaami, samuti raadioreklaami ja ravimireklaami internetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles