Milliseid vigastusi saavad ostukärust kukkunud lapsed?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud vanemad panevad lapsed ostukärusse seisma.
Paljud vanemad panevad lapsed ostukärusse seisma. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

USAs saab iga päev u 66 last ostukärust kukkudes viga ning kõige sagedamini saadakse trauma kärust välja kukkudes.

Igal aastal saab USAs ostukäruga toimunud õnnetustes viga u 24 000 last ehk 66 last päevas, kirjutab Washington Post. Ameerikas tehtud uuringu kohaselt on 70 protsenti õnnetustest seotud ostukärust väljakukkumisega. Sellele järgnevad ostukäru vastu jooksmine, ostukärus  kukkumine ja käru külge kinni jäämine.

Kõige sagedamini sai n-ö käruõnnetustes viga pea. Põhiliselt oli tegu pehmete kudede vigastusega, kuid põrutuste ja aju sisemiste vigastuste arv on alates aastast 1990, kui neid oli 3483, kasvanud 12 333 juhuni 2011. aastal. Enamik õnnetusi juhtus kuni nelja-aastaste lastega.

Mõned näpunäited ostukäruvigastuste vältimiseks.

Kasuta turvarihmu ja veendu, et laps oleks korralikult kinnitatud. Kontrolli, et lapse jalad asetseksid õigesti. Kui osa ostukäru turvasüsteeme on puudu või ei tööta, siis vali teine ostukäru.

Kui võimalik, vali ostukäru, kus lasteistme serv on madal.

Ära jäta last ostukärusse järelevalveta.

Vältige turvahälli panemist kaupade peale. Kui teie laps pole piisavalt vana, et istuda ostukäru turvatoolis, kaaluge varianti jätta laps osturetke ajaks koju, võtke ta kaasa kandekotiga või kasutage poes käru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles