Toidu kalorsuse märkimise kohustus pole USAs veel midagi muutnud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi USAs võeti märtsikuus vastu seadus, mille järgi söögikohad on kohustatud näitama menüüs toitude kalorsust, ei ole see veel kaasa toonud pakutava kõhutäite tervislikumaks muutumist.


Pannkoogihommikusöök, mis annab 1380 kilokalorit, ühe inimese pitsaportsjon, mis annab kahepäevase soolakoguse, ning pastroog, mis upub 4-päevase rasvakoguse sisse - need näited troonivad USA teaduskeskuse Center for Science in the Public Interest (CSPI) koostatud nimekirja, kirjutab Reuters.

Organisatsioon, mis vaatleb iga-aastaselt Ameerika lemmiktoitude kalorsust ning rasva- ja soolasisaldust, otsis seekord tõendeid selle kohta, et söögikohad on uute seaduste ja poliitilise surve valguses tagasi tõmmanud, kuid ei leidnud kuigi palju positiivseid märke.

«Võiks ju arvata, et ketid nagu Outback Steakhouse ja The Cheesecake Factory peaksid nüüd, kui toitude kalorsus peab märtsikuus läbi viidud tervishoiureformi järgi menüüdes kirjas olema, tahtma oma toitu kergemaks muuta,» märkis CSPI tegevjuht Michal Jacobson.

«Kuid need ketid ei soodusta mõõdukust. Nad praktiseerivad kalorilist äärmuslikkust ja aitavad kaasa sellele, et kaasaja ameeriklastest saaks kõige rasvunumad inimesed, kes on kunagi mapinnal kõndinud,» lisas ta.

Enam kui kaks kolmandikku ameeriklastest on ülekaalulised või rasvunud. USA Meditsiini Instituut ütleb, et keskmine ameeriklane vajab päevas 2000 kilokalorit, 1500 milligrammi soola ja mitte enam kui 20 grammi küllastatud rasvu. Enamik saab oma toidust palju rohkem.

Ameerika toidutööstus ja restoranid on üritanud võidelda iseregulatsiooni nimel, apelleerides sellele, et ameeriklased peaksid ise oma toitumisharjumusi kontrolli all hoidma. Meditsiini Insituut ütleb aga, et USA Toidu- ja Ravimiamet peaks toidutööstust reguleerima hakkama, et toidus ei oleks enam nii palju soola.

Mõned toidud SCPI koostatud nimekirjast:
* Bob Evansi  kaneelikreemiga täidetud pannkoogid annavad 1380 kilokalorit ja 34 grammi küllastatud rasvu - umbes sama annaks kaks suurt praadi ja neli muna.
* California Pizza Kitcheni grill-lihaga pitsa annab 1680 kilokalorit, 32 grammi küllastatud rasvu ja 3300 milligrammi soola.
* Five Guysi peekoni-juustuburger annab 920 kilokalorit ja 30 grammi küllastatud rasvu. Suur portsjon friikartuleid samas söögikohas annab 1460 kilokalorit, mis on umbes kolm korda enam kui suur portsjon friikartuleid McDonald’sis.
* P.F. Changi kahekordne portsjon praetud nuudleid annab 1820 kilokalorit ja 7690 milligrammi soola.
* The Cheesecake Factory kanaga pasta carbonara annab 2500 kilokalorit ja 85 grammi küllastatud rasvu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles