WHO hoiatab: maailm seisab silmitsi vähktõve tõusulainega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsuvähk.
Kopsuvähk. Foto: Corbis/Scanpix

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) teadlased hoiatavad, et maailma ähvardab vähktõve tõusulaine ning viimane aeg on kaaluda alkoholi, tubakatoodete ja suhkru tarvitamise piiramist.

Ennustatakse, et vähijuhtude arv kasvab 2035. aastaks 24 miljonini aastas, kuid teadlaste sõnul saaks pooled haigusjuhtumid ennetustegevusega ära hoida, kirjutab BBC.

WHO kinnitusel oleks praegu väga oluline keskenduda vähktõve ennetusele ehk piirata suitsetamist, rasvumist ja alkoholitarbimist.

Aastas diagnoositakse vähktõbi 14 miljonil inimesel, kuid ennustatakse, et see arv kasvab 2025. aastaks 19 miljonini, 2030. aastaks 22 miljonini ning 2035. aastaks 24 miljonini.

Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri juht dr Chris Wild ütles BBC-le, et vähijuhtude arv on kiirelt kasvamas valdavalt populatsiooni vananemise ja kasvu tõttu. «Haigusennetusega tegelemine on natuke unarusse jäänud, tegevused vähktõve ärahoidmiseks on kriitilise tähtsusega,» tõdes Wild.

WHO 2014. aasta maailma vähiraporti andmetel on peamisteks vähitekitajateks, mida saaks ära hoida:

  • Suitsetamine
  • Infektsioonid
  • Alkohol
  • Rasvumine ja vähene liikumine
  • Kiirgus nii päikese kui ka meditsiiniliste uuringute puhul
  • Õhusaaste ja teised keskkonnategurid
  • Rasestumise edasi lükkamine, väiksem laste arv ja rinnaga toitmisest loobumine

Paljudes riikides on peamiseks vähivormiks naistel rinnavähk, kuid näiteks Aafrikas domineerib emakakaelavähk.

Peamiseks vähitekitajaks on inimese papilloomiviirus (HPV). Arvatakse, et HPV ja teiste vaktsiinidega saaks ära hoida sadu tuhandeid vähktõve juhtumeid.

Üks uuringu autoritest, dr Bernar Stewart Austraalia New South Wales'i ülikoolist märkis, et vähktõve tõusulainega võitlemisel on ülioluline roll just ennetamisel.

Tema sõnul soodustab paljude vähivormide teket inimkäitumine, kas või liigne päevitamine.

Ta lisas, et näiteks alkoholi puhul teavad paljud, et selle tarvitamine võib põhjustada autoavariisid või vägivaldset käitumist, kuid samuti on alkoholil otsene seoses haigustega, mida aga sageli ei tunnistata, eriti kui see puudutab vähki haigestumist.

«Alkoholi kättesaadavus, alkoholi sildistamine, propageerimine ja hind - need kõik peaksid olema päevakorras,» leidis dr Stewart, kelle sõnul kehtib sama suhkru kohta, kuna selle liigne tarvitamine tekitab ülekaalulisust, mis suurendab vähiriski.

Ent näiteks Suurbritannias paari tuhande inimese seas läbi viidud uuringust selgus, et 49 protsenti vastanuist ei tea, et vale toitumine võib suurendada vähiriski.

Eestis on vähk surmapõhjusena südame-veresoonkonnahaiguste järel teisel kohal. Eesti Vähiregistri andmetel diagnoositakse aastas üle 6500 vähi esmajuhu, seejuures meestel veidi enam kui naistel. Naistel esineb kõige sagedamini rinnavähki, nahavähki ning järjest rohkem diagnoositakse ka emakakaelavähki. Eestis sureb vähki aastas ligi 3500 inimest.

Täna, 4. veebruaril tähistatakse kogu maailmas vähi vastu võitlemise päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles