Rõivas: olen optimist – digiregistratuur tuleb

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalminister Taavi Rõivas tõi riigikontrolli e-tervise auditit kommenteerides välja, et üheski teises riigis ei ole sedavõrd palju digiretsepti kasutajaid, sedavõrd hästi töötavat digilugu. Samas kinnitas ta, et see ei tähenda, nagu poleks arenemisruumi.

Taavi Rõivas selgitas, et tervishoiuteenuste osutajaid ei peaks karistama, kui need ei ole võtnud kasutusele e-tervise lahendusi.

«Kui aastaid tagasi teenused loodi, siis oli probleemiks kasutusmugavus ja seda on teenuseosutajate endi näpunäidete järgi parandatud. Kui kasutusmugavus läks oluliselt paremaks, siis see motiveeris palju paremini ka teenuseid kasutama kui see, kui kedagi vägisi sundida ja igapäevaselt järelevalve korras karistusi määrata. Viimase paari aasta jooksul on toimunud kiire kasutajate kasv,» selgitas Rõivas.

Ta tõi välja, et digilukku tuleb edastada vaid oluline informatsioon. «Kui arsti visiit piirdub mõne tõendi küsimisega või käe sidumisega, siis on mõtlemise koht, kas selliste visiitide kirja panemine on hädavajalik. Ainult protsendiga mõõta digiloo kasutamist ei ole mõistlik lähenemine,» arvas Rõivas.

«Küll aga olen nõus sellega, et ministeeriumi poolse visiooni võiksime senisest arusaadavamas vormis avalikkuse jaoks kirja panna.»

Digiregistratuur ei nõua Rõivase sõnul vaid IT-lahendust, see nõuab reaalseid ümberkorraldusi teenuseosutajate töökorralduses. «See on tõepoolest võtnud mõnevõrra rohkem aega, kui loodeti. Mina olen optimist – digiregistratuur tuleb ja Eesti saab olema esimene riik maailmas, kus midagi sellist reaalselt tööle hakkab. Ka ei ole üheski teises riigis sedavõrd palju digiretsepti kasutajaid, sedavõrd hästi töötavat digilugu. See ei tähenda, et me peaks oma arengus peatuma,» arvas Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles