Andmekaitse inspektsioon alustas e-tervise suhtes järelevalvet

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digilugu. Illustratiivne foto.
Digilugu. Illustratiivne foto. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Andmekaitse inspektsioon on koostöös terviseametiga alustanud tervise infosüsteemi andmekvaliteedi ühisjärelevalve, et kontrollida 2014. aastal tervishoiuteenuste osutajaid, kes ei ole oma patsientide terviseandmeid süsteemi kandnud või on teinud seda puudulikult.

«Tervise infosüsteemi terviseandmete kvaliteet on väga oluline näiteks püsiva töövõimetuse ja/või puude taotlejate jaoks, kuid ainult 37 protsendil juhtudel on seda võimalik tuvastada olemasolevate andmete põhjal,» märkis inspektsiooni järelevalvedirektor Andres Ojaver. «Näib, et teenuseosutajatel on tekkinud karistamatuse tunne ja midagi on vaja tõsiselt ette võtta,» lisas ta.

Tema sõnul kohustavad seadused tervishoiuteenuste osutajaid tagama andmete kvaliteeti. Isikuandmete kaitse seaduse kohaselt peavad isikuandmed olema ajakohased, täielikud ja vajalikud seatud andmetöötluse eesmärgi saavutamiseks.

Detsembris juhtisid andmekaitse inspektsioon, terviseamet ja sotsiaalkindlustusamet ühiselt arstide tähelepanu nende seaduslikule kohustusele edastada tervise infosüsteemi andmeid osutatud tervishoiuteenuse kohta, kuna selle põhjal on ainult kolmandikul juhtudest võimalik tuvastada püsivat töövõimetust ja/või puuet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles