Insuldi teket võivad mõjutada ka ilmastikutingimused

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisimisega kaasnevad olulised temperatuurimuutused.
Reisimisega kaasnevad olulised temperatuurimuutused. Foto: SCANPIX.

Ameerika Insuldi Ühingu rahvusvahelisel konverentsil näitasid teadlased, et insuldi tõttu hospitaliseerimine ja ka surm on seotud keskkonna temperatuuri ja niiskuse kõikumistega.

Üldjuhul ilmamuutusi insuldiga ei seostata, kuid töö autor Dr. Lichtman näitas siiski, et lisaks teistele teguritele võivad insuldi teket mõjutada ka ilmastikutingimused, vahendab ERRi teadusportaal.

Uuringus analüüsiti 134 510 patsiendi andmeid, kes olid ajavahemikus 2009-2010 toodud haiglasse insuldi tõttu. Tulemused näitasid, et suured temperatuurimuutused ja keskmisest kõrgem õhuniiskus seostuvad insuldijuhtude tõttu hospitaliseerimise arvukuse kasvuga.

Seega võivad meteorogoolilised tegurid nagu temperatuurimuutused ja suurenenud õhuniiskus olla stressorid, mis suurendavad insuldi esinemismäära ning kõrgenenud insuldiriskiga inimesed võiksid võimaluse korral kokkupuudet oluliste temperatuurimuutustega ja kõrge niiskustasemega keskkonnaga vältida, näiteks reisides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles