Ülekaal kimbutab rohkem kui pooli Eesti mehi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaal.
Ülekaal. Foto: SCANPIX

Ekspertide hinnangul kannatab 1,46 miljardit inimest maailmas ülekaalulise või rasvumise käes. Eestis puudutab ülekaalulisuse probleem enim mehi.

Maailma Tervise Organisatsiooni korraldatud uuring näitab, et üks kolmest täiskasvanust on ülekaaluline. Igal aastal sureb ülekaalulisest tekkinud terviseprobleemide tõttu maailmas kolm miljonit inimest.

Overseas Development Institute Londonis teatas hiljuti jahmatavatest tulemustest - 1,46 miljardit inimest kannatab ülekaalulise või rasvumise käes ning enamik neist on pärit arengumaadest. 30 aasta jooksul on see arv neljakordistunud.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumise eksperdi Tagli Pitsi hinnagul on ülekaalulisus probleemiks ka Eestis. Ta tõdes, et 2012. aastal korraldatud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring näitas, et enim puudutab see mehi - liigse kehakaaluga on kimpus 54,5% meestest.

«Sööme tihti rohkem, kui jõuame energiat ära kulutada ning ka kehaline aktiivsus on vähenenud,» selgitas Pitsi.

Toitumiseksperdi hinnangul näitab kehakaalu kasv tõusutrende ka laste seas. «Aasta-aastalt kasvab ülekaalulisus juba kooliõpilaste seas. Näiteks Eesti kooliõpilaste tervisekäitumist uurides on selgunud, et Eestis on 11-aastaste poiste seas liigse kehakaaluga kimpus juba 19%,» lisas ta.

Pitsi arvates peaksid inimesed ka ise rohkem oma tervisele tähelepanu pöörama. «Töötame TAI-s  järjepidevalt selle nimel, et tõsta inimeste teadlikkust terviseprobleemidest ning edendada tervislikke eluviise.»

Hiljuti Šveitsis Lozanos Nestlé uuringukeskuse sümpoosiumil «Toitumine, ülekaalulisus ja ühiskond» kõnelenud ekspertide hinnangul on ülekaalulisus saanud ülemaailmseks probleemiks. Üle kümne aasta Nestlé uuringukeskuses tegutsevad toitumiseksperdid tõdesid, et kaaluprobleeme põhjustavad inimeste elustiilimuutused.

Inimesed tarbivad üha vähem taimset päritolu toite nagu näiteks puu- ja köögiviljad ning aina rohkem sisaldavad toidud küllastunud rasvhappeid ning lisatavaid suhkruid. Samuti liigutakse vähem.

Sümpoosiumil osalenud ekspertide hinnangul põhjustab ülekaalulisus tulevikus üha rohkem südamehaigusi, diabeeti ja vähkkasvajaid. See aga toob kaasa omakorda suuremad kulutused tervishoiusüsteemis.

Samuti pöörati tähelepanu ka laste toitumisele, kuna statistika näitab suurt ülekaalulisuse kasvu just laste seas. 30 aasta jooksul on laste seas liigse kehakaalu käes vaevlejate arv kahekordistunud ning teismeliste puhul on see number suurenenud ligi kolm korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles