Mürgine vingugaas tungib nii suitsetajate kui ka laste kehasse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna sai Tallinnas Solarise keskuse juures mõõta organismi vingugaasi taset. Pildil suitsetamisvastase kampaania Help! vabatahtlikud.
Täna sai Tallinnas Solarise keskuse juures mõõta organismi vingugaasi taset. Pildil suitsetamisvastase kampaania Help! vabatahtlikud. Foto: Mihkel Maripuu

Täna tähistatava tubakavaba päeva raames sai Tallinnas Solarise keskuse juures mõõta organismi vingugaasi (CO) taset. Kõrgeid näitajaid puhusid välja nii usinad suitsetajad kui ka üsna väikesed lapsed.

Mõõtmist korraldava Help!-kampaania vabatahtlik Helerin Kereme pole suitsetaja ja tema test näitas kõige madalamat võimalikku tulemust – CO-tase tema kehas on 1 ppm-i ehk miljondikosa.

Samas testimas käinud mees, kes suitsetas päevas pool pakki sigarette, puhus aga vingugaasi näitajaks välja 22 miljondikosa. Kereme sõnul jääbki igapäevastel suitsetajatel vingugaasi näitaja tavaliselt paarikümne ühiku kanti.

Üsna kõrgeid näitajaid on välja puhunud ka lapsed. Näiteks tuli ühel kuueaastasel tüdrukul vingugaasi tasemeks 10 miljondikosa. Tüdruk ei suitsetanud, vaid elas ahjuküttega korteris. Ka tuletõrjujad on mõõtmisel saanud ekstreemseid tulemusi – 50-60 miljondikosa. See võrdub näitajaga, mis on tavaline inimesele, kes suitsetab päevas kolm pakki sigarette.

Passiivsetel suitsetajatel on tavaline näitaja 5 miljondikosa. See näitab, et tubakasuitsu üht mürgiseimat komponenti hingavad suitsetajatega samas ruumis viibides märkimisväärselt  sisse ka mittesuitsetajad.

Vingugaas

Vingugaas võib põhjustada organismi hapnikuvaegust, tromboosiohtu, südametöö efektiivsuse vähenemist ja rasedatel ka loote arengu häireid.

Vingugaasi hingavad sisse kõik aktiivsed suitsetajad oma sigaretti, piipu või sigarit suitsetades. Lisaks hingavad vingugaasi sisse passiivsed suitsetajad.

Hoides tubakasuitsust eemale 24 tundi, on vingugaas kehast välja tuulutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles