Kelle poole peaks väikelapse vanem mure korral pöörduma?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmase tervisenõu annab lapsevanemale üldjuhul pereõde.
Esmase tervisenõu annab lapsevanemale üldjuhul pereõde. Foto: SCANPIX

Spetsialiste, kes lapse kasvamist ning tervislikku arengut kontrollivad, on mitu – pereõde, perearst ning lastearst. Aga kelle juurde millise mure korral pöörduma peaks?


Perearst Le Vallikivi selgitas, et esmase tervisenõu annab lapsevanemale üldjuhul pereõde. «Küsimuse või mure puhul peaks lapsevanem helistama perearstikeskusesse ning enamasti on ta esimeseks kontaktiks pereõde. Näiteks toitmist, potitamist või vannitamist puudutavate murede korral oskab pereõde kõige paremat nõu anda,» rääkis ta terviseportaalile kliinik.ee.

«Kui tekib vajadus, suunab pereõde mure arstile edasi kas telefonitunnil lahendamiseks või tõsisema ja kiirema probleemi korral kutsub ka lapse arsti vastuvõtule näitama,» lisas Vallikivi.

Tohtri sõnul pole terve lapse kasvamise, jälgimise ja arenguga lastearstil tavaliselt midagi pistmist. «Ta on samasugune erialaspetsialist nagu meestearst või naistearst, kelle poole pöördutakse siis, kui tervisemure läheb spetsiifiliseks ning selle käsitluses jääb perearsti tarkusest puudu.»

«Praegu on lapsevanemal ka see võimalus, et kui ta ei soovi, et tema last jälgiks perearst, võib ta võtta saatekirja lastearstile jälgimiseks või enda raha eest erakliinikus lastearsti juures käia. Enamus lapsevanemaid siiski soovib, et tervel perel oleks üks ja sama arst,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles