Neli head nippi unetusega võitlemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loo endale mõnus une-eelne rutiin, see aitab paremini magama jääda.
Loo endale mõnus une-eelne rutiin, see aitab paremini magama jääda. Foto: SCANPIX

Kui uni ei taha hilisõhtul kuidagi tulla, pole tingimata tarvis ravimite järele haarata, kirjutab ajakiri Hyvä Terveys. Helsingi Ülikooli neuropsühholoogi Taina Nybo sõnul tasuks unetutel võitluses oma tervisehädaga meeles pidada nelja lihtsat reeglit.

1. Loo endale igaõhtune magamaminekurutiin. Kui vähegi võimalik, väldi teravaid elamusi - ära vaata näiteks action-filme ega loe põnevusromaane. Pea meeles, et treeningu ja magamamineku vahele peab jääma vähemalt kaks, soovitavalt isegi kolm tundi.

2. Söö kerge õhtusöök vähemalt kaks tundi enne voodisse minekut. Ära liialda alkoholiga - see halvendab une kvaliteeti.

3. Kui eluraskused kuidagi uinuda ei lase, on kaval need kirja panna, pidades näiteks päevikut. Sinna on hea üles tähendada ka võimalikud lahendusteed oma probleemidele.

4. Voodi on magamise ja seksimise koht. Kui uni pole tulnud veerand tunni jooksul peale sängi heitmist, tõuse voodist ning leia endale mingi muu meelepärane tegevus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles