On üldteada, et või, sealiha ja rasvaste piimatoodete rohke tarbimine ohustab südame tervist. Kuid samasugust ohtu kujutavad südamele ka nisujahust sai ja muud nn valgest jahust küpsetised, riis ja pasta, kinnitab ajakirjale Kunto Plus maailma üks enimtsiteeritud toitumisteadlasi, Harvardi ülikooli professor Walter Willett.
Professor: saiasöömine ohustab südant
«Sellisest valgest jahust toiduained on tervisele niisama suureks ohuks kui loomsed rasvad!» kinnitab professor.
«Süsivesikutel lasub suurim süü selles, et meie igapäevane menüü nii ebatervislik on,» pahandab Willett. Nisujahus ongi toiduenergiat andvatest toitainetest kõige rohkem süsivesikuid (tärklist). Nisujahu kaalust moodustavad süsivesikud ligi kolmveerandi.
Professori nägemust toetab hiljuti Taanis Arhusi ülikoolis lõppenud uuring, millest näiteks selgus, et nisujahust saia ohter tarbimine suurendas südameinfarkti riski 33 protsendi võrra.
Walter Willetti visioon nn headest ja halbadest toiduainetest ja seda toetav teadusuuring erinevad suuresti Eesti ja Põhjamaade ametlikest toitumissoovitustest. Nende kohaselt tuleks võimalikult piirata rasvade tarbimist ja süüa rohkem süsivesikuterikkaid roogi.
Samas ei õhuta ka ametlikud toidumissoovitused kedagi maiustama krõbedate saiakestega, võtma praekõrvaseks riisi ja makarone, vaid sööma rohkem täisteratooteid: vähemalt 75 grammi päevas. Ka Arhusi ülikoolis tehtud uuring näitas, et nn valgest nisujahust (ehk jahust, kus nisuteriseid on enne jahvatamist kooritud) saia, aga ka nisujahust pastatoodete ja valge riisi tarbimine teeb südamele halba.