Diabeedipäeval avastati viiel protsendil inimestest kõrgenenud veresuhkur

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine.
Veresuhkru mõõtmine. Foto: SCANPIX

Mullu 14. novembril, ülemaailmsel diabeedipäeval, mõõdeti Selverites üle Eesti inimeste veresuhkrut, mille käigus avastati 5 protsendil ehk 90 inimesel normist kõrgem veresuhkru tase.

26 Selveris käis veresuhkrut mõõtmas 1799 inimest vanuses 2-95 aastat, sealhulgas 32 last. Normist kõrgem veresuhkru näit ning sellest tulenev suurenenud diabeedi tekke risk avastati 5%-l osalenutest ehk 90 inimesel.

Kõrgeim arstitudengite poolt mõõdetud veresuhkru tase kaks tundi pärast söömist oli 32 mmol/l, mis viitab tõsisele hüperglükeemilisele seisundile. Veresuhkru normväärtuseks loetakse 3,3-6,1 mmol/l.

Püsivalt kõrge veresuhkru tase võib viia väga erinevate haigusteni, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks. See, milliseks haiguspilt kujuneb, oleneb patsiendist ning tema varasemast terviseseisundist.

Kuivõrd diabeet on siiani Eestis aladiagnoositud, peab arstiteadusüliõpilaste selts diabeedipäeva kampaania korraldamist väga oluliseks.

«Püüame avalikus kohas veresuhkru mõõtmise ja inimeste nõustamisega olukorda veidikenegi parandada,» sõnas seltsi esindaja Katrin Kurg.

Veresuhkru kontrollimisega on võimalik diabeet varasemalt avastada ning vähendada seeläbi võimalikke terviseriske.

TÜ Kliinikumi lastefondi tegevjuht Küllike Saar tõdes, et diabeedile tähelepanu juhtimine on ka lastefondile südamelähedane teema.

«Oleme diabeedi ja selle raviga tihedamalt seotud juba 2011. aastast, mil tänu meie edukale kampaaniale sai endale insuliinipumba rohkem kui 120 last,» märkis Saar.

«Peame ka diabeedialast teavitus- ja ennetustööd väga tähtsaks, mistõttu osalevad meie vabatahtlikud rõõmuga antud kampaania läbiviimises,» lisas ta.

2012. aastal käis diabeedipäeval veresuhkrut mõõtmas 3966 inimest, kõrgenenud veresuhkur avastati 2,4%-l kontrollitutest.

Kampaania toimus koostöös TÜ Kliinikumi lastefondi, Eesti Diabeediliidu, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi, OÜ Berlin-Chemie Menarini Eesti, OneMed OÜ ja Selveriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles