Ettevõtjad näevad tööstressis probleemi, kuid peidavad pea liiva alla

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Euroopa suurima töötervishoiu ja tööohutuse uuringu järgi peab enamik ehk 79 protsenti Euroopa ettevõtete juhtidest tööstressi probleemiks, kuid sellega tegelemiseks on vastavad menetlused olemas vähem kui kolmandikul ettevõtetest.

Mure selliste psühhosotsiaalsete riskide pärast, nagu stress, vägivald ja kiusamine, on ettevõtetes suurenemas ning tööstress on ettevõtete jaoks sama suur probleem kui tööõnnetused.

Väga tõsiseks probleemiks on tööstress tervishoiu- ja sotsiaalhoolekande sektoris ning haridussektoris.

Uuring näitab ka, et 42 protsenti juhtkonna esindajatest peab psühhosotsiaalsete riskidega võitlemist teiste töötervishoiu ja tööohutuse probleemidega võrreldes keerulisemaks. Peamisteks takistusteks psühhosotsiaalsete riskidega tõhusamalt tegelemisel on teadmatus ja teema tundlikkus.

Üldiselt on töötervishoiu ja tööohutuse küsimustega tegelemisel peamisteks takistusteks aja, töötajate või raha puudumine ja teadmatus.

Uuringu tulemused näitavad ka, et isegi väiksemad ettevõtted suudavad kohapeal riskihindamist läbi viia, kuid vajavad selleks toetust teadmiste, nõustamise ja vahendite näol, et oma riskihindamise protsessi tõhusalt läbi viia ning edukaid ennetusmeetmeid kavandada ja rakendada.

Uute ja tekkivate riskide Euroopa ettevõtete uuring (ESENER) on ainulaadne üle-Euroopaline tööohutuse ja töötervishoiu näitajate indikaator, mis peaks aitama poliitikakujundajatel hinnata strateegia edu ja rakendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles