Lapsed söövad liiga palju soola

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöögihelvestes peitub üllatavalt suur kogus soola.
Hommikusöögihelvestes peitub üllatavalt suur kogus soola. Foto: SCANPIX

Hiljutisest Londonis tehtud uuringust selgus, et tänapäeva lapsed ei liialda mitte ainult suhkru, vaid ka soolaga, kus juures pea pool päevasest soolakogusest saadakse hommikusöögiga.

Hommikuhelbed, leib, piimatooted annavad ligi 47 protsenti teismeliste soovituslikust soolakogusest ehk 6 grammist, kirjutab Telegraph. Terviseeksperdid rõhutavad, et liiga palju soola võib põhjustada kõrgvererõhutõbe, südamehaigusi ja hoiatavad, et kehva tervise põhjused peituvad sageli lapsepõlves.

«Me teame, et sool suurendab kõrgenenud vererõhu ohtu alates ühe aasta vanusest,» rääkis Londoni meditsiini- ja hambaravikõrgkooli professor Graham MacGregor. Ta lisas, et vanematel on väga raske vähendada soola kogust lapse toidus, kui just ei väldita valmistoitu ning ei valmistata iga rooga ise värsketest toorainetest.

Uurijad palusid 350 Londoni koolilapsel jälgida oma toitumist 24 tunni jooksul. USA südame assotsiatsiooni ajakirjas Hypertension ilmunud uuringust selgus, et enamik lapsi tarbis soola lubatust enam.

Vanuses viis kuni kuus sõid lapsed keskmiselt 0,75 grammi rohkem soola, aga teismelised tarbisid 1,5 grammi soola üle päevase normi.

«Soovituslik soola kogus lastele on väiksem kui täiskasvanute oma, kuid lapsed söövad sageli sama toitu ja siis pole ka ime, et nad tarbivad seda liiga palju,» selgitas Oxfordi ülikooli professor Susan Jebb. Ta rõhutas, et päevase soolakoguse piiramine on oluline, et lapsed ei hakkaks eelistama soolaseid toite ja vähendada kõrgvererõhu tõve teket hilisemas elus.

Uuringust selgus ka, et poisid söövad soola rohkem kui tüdrukud. Suurimad soolaallikad olid hommikuhelbed ja leib, mis andis 36 protsenti päevasest soolakogusest, lihasaadused moodustasid viiendiku ja 11 protsenti soolast saadi piimatoodetest.

«Lapsed, eriti teismelised tarbivad murettekitavalt palju soola,» rääkis toitumisteadlane Katharine Jenner.

Ta lisas, et üllataval kombel selgus uuringust, et liigne sool ei pärine mitte soolastest toitudest nagu krõpsud, vaid hoopis leivast ja hommikuhelvestest.

Varasematest uuringutest on selgunud, et kausitäis maisihelbeid võib sisaldada rohkem soola kui kotitäis kartulikrõpse. Hommikuhelveste tootjad on alates 1998. aastast vähendanud soola kogust helvestes pea poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles